Piše: I. Jovanović
Bujanovac, 11. decembar 2024. Takmičenje MasterChef Srbija Bujanovčanin Filip Stojanović (34) završio je na 5. mestu, ali je pobrao simpatije najšire javnosti. U konkurenciji više hiljada kandidata za titulu najboljeg kuvara amatera, Filip je dostojno predstavljao Bujanovac. Sa njim smo razgovarali o Masteršefu i izazovima kroz koje je prolazio u šou programu na TV Prva. O ljubavi prema kuvanju, o porodici, ali i o rodnom gradu.
Odrastao je u Bujanovcu, a živi i radi u Beogradu. Diplomirao je i masterirao na Fakultetu bezbednosti kao stručnjak za procenu rizika. Radi kao bezbednosni konsultant. Za sebe kaže da je zaljubljenik u gastronomiju i kuvanje, i da u slobodno vreme proučava svetsku kuhinju. Želja mu je da ljudima približi kuvanje kao kreativnost, umetnost, odnosno povezanost sa prirodom i ekologijom.
U nastavku pročitajte intervju koji je Filip ekskluzivno dao za naš portal o MasterChefSrbija.
Bujanovačke: Kakav je osećaj biti u top 5 kuvara amatera u Srbiji?
Filip MasterChef Srbija: Od više hiljada ljudi koji su želeli da budu deo takmičenja, odabrano je nas svega 18. Biti peti u tolikoj konkurenciji je zaista divan osećaj. Ja sam prezadovoljan plasmanom i onim što sam pokazao i naučio.
MasterChef Srbija je divno iskustvo
Kako bi opisao svoje iskustvo u Masteršefu?
-Ovo je bila neočekivano turbulentna avantura. MasterChefSrbija šef je takav format da od vas iziskuje, pre svega, dobro kuvanje, a onda i izraženu mentalnu snagu. Tamo je sve na testu. S jedne strane, odvojeni ste od porodice, obaveza, prijatelja. U takvom okruženju nimalo nije lako ispratiti takav tempo. Sa druge strane, fokusirani ste isključivo na kuvanje, na literaturu, na učenje tehnika, spajanje namirnica. Na razumevanje gastronomije generalno. Mislim da su nam sudije i drugi šefovi zaista omogućili da steknemo veliko znanje za kratko vreme.
Šta je najvrednije što si naučio tokom boravka tamo?
-Takmičenje MasterChef Srbija traje nekoliko meseci. Za to vreme si okružen novim ljudima sa kojima deliš ogromno poštovanje i strast prema kuvanju, pa ti nekako brže prirastu srcu. Ono što je za mene bila velika škola je što sam naučio da razmišljam drugačije. Da razumem namirnicu i da iz nje izvučem maksimum koristeći razne tehnike. Kada čovek pročita jednu knjigu, misli da zna sve. Kada pročita sto, tek tada shvati koliko je pogrešno razmišljao. Tako i ovde, što sam više učio, shvatio sam da sam neke stvari pogrešno radio. Naterali su nas da mislimo brzo, da se prilagođavamo još brže. U Masteršefu su stres i ukus valute koje su na ceni.
Filip o sudijama
Koji ti je bio najlepši, a koji najteži trenutak?
-Mislim da su mi prva eliminaciona kuvanja najteže pala. Tu sam imao najveći strah, da ne ispadnem odmah. Ipak, dobro su mi i došla, jer što više kuvaš, bolji ćeš performans imati. Možda zvuči čudno, ali najlepši trenutak je ujedno i moje poslednje kuvanje. Tada sam kuvao sa suprugom. Divne ću uspomene imati iz ovog takmičenja.
Ko je od sudija bio najstroži i čiji su ti saveti bili najkorisniji?
-Možda sudija Branko deluje najstrože, ali bih ja rekao da je sudija Filip ipak stroži. Sva trojica su nam davali sjajne komentare, savete. Iako se potpuno razlikuju, što karakterno, što po stilu kuvanja, bezrezervno su delili znanje. Veliki profesionalci.
Da li postoji neka namirnica sa kojom si se prvi put tamo susreo i da li je bilo onoga – šta sad da radim sa ovim?
Apsolutno. Imao sam tu sreću da ne kuvam sa kaktusom, ali bamiju nikada nisam spremao. Jesam jeo, ali to je nešto drugo. Dok kuvaš, a vreme ti ide, treba da testiraš namirnicu, da vidiš kako će da se ponaša u različitim obradama, pa da napraviš smisleno jelo. A da uz to budeš i kreativan i pokažeš tehnike kuvanja. O puževima da i ne govorim
Filip o prijateljima
Ko ti je postao dobar prijatelj i da li je moguće razviti prijateljstvo sa nekim ko ti je konkurencija?
-Najbliži odnos sam ostvario sa Urošem, Stefanom, Bojanom i Željanom. Svi smo različite osobe, pa kada sve to smestiš u jednu kuću, neminovno je da se ljudi zbliže i budu upućeni jedni na druge. Bez obzira na takmičenje, mislim da je svako sa nekim izgradio kvalitetan odnos i pronašao prijatelja za ceo život.
Ove nedelje se takmičenje završava, ostalo ih je još troje. Ko ti je favorit za pobedu i da li si imao favorita među takmičarima koji su ispali pre tebe?
-Već sam nekoliko puta rekao da sam u top 5 video Uroša, Lauru, Milana, Anju i Ninoslava. Nažalost, karte su tako bile podeljene. Ali kako je vreme odmicalo, svi smo sve više učili i rasli, neko brže i uspešnije, neko sporije. Ali progres je bio prisutan sve vreme tokom takmičenja. Moj favorit je definitivno Stefan Šumar.
Otkud tolika ljubav prema kuvanju, s obzirom na to da ti je profesija nešto potpuno drugo?
Gastronomiju doživljavam široko – kao disciplinu koja se bavi proučavanjem veze između hrane i kulture. Kao zanat, ali i kao umetnost. Ako pogledate malo dublje i vidite kako ljudi pristupaju gastronomiji samo na prostoru Balkana, videćete koliko je divna i primamljiva. Ja sam kuvanje iskusio prvo kao nužnost. Kao student koji je hteo da jede malo više od smrznute hrane. Onda sam shvatio da mi kuvanje stvara neki mir i užitak pa sam polako krenuo da isprobavam stvari. Iz godine u godinu, sve je to nekako išlo ozbiljnije i ozbiljnije. Zapravo, ako kažem da je kuvanje hobi, rekao bih da je jedina stvar koja je ostala konstanta dugi niz godina
A šta kaže supruga
Da li sebe vidiš u kulinarstvu i da li planiraš da se njime ozbiljnije baviš?
-Sigurno ću jedan deo svog vremena usmeriti na kreiranje nekog gastro sadržaja. Videćemo šta će to biti. Za početak, nešto na Pčinji preko leta.
Iz onoga što smo videli na TV-u zaključujemo da si miran, staložen i da ne ulaziš lako u konflikte. Da li si takav i privatno? Filip nam je rekao da je na to pitanje najbolje da odgovori njegova supruga Nevena:Upravo je takav kakvog ste ga opisali. Ta mirnoća i staloženost proizilaze iz fokusiranosti i stalnog rada na sebi. Besmisleno je ulaženje u konflikt sa njim. Pobediće vas u svakoj raspravi, iako mi je teško to da priznam – kaže Nevena kroz smeh
Kuvanje sa ćerkicom
Kako supruga i ćerkica reaguju na tvoje kuvanje, da li si glavni kuvar u kući?
-Ćerkica i ja imamo jutarnji ritual pripreme omleta. Ona je uključena u pripremu, muti jaja i stavlja puter u tiganj, a ja završavam omlet. Pretpostavljate da je omlet svaki drugi dan na meniju. Šalu na stranu, obožavam kuvanje i volim da istražujem, a to je mač sa dve oštrice. Mnogo puta je Nevena morala da proba i neuspele pokušaje. Ali što bi rekao Tomas Keler, jedan od najvećih živih šefova – ponavljanje, ponavljanje, ponavljanje!
Odrastao si u Bujanovcu, ali si već dugo u Beogradu. Da li ti i šta najviše nedostaje kada je reč o tvom rodnom gradu?
-Sad će 15 godina kako živim u Beogradu. U pitanju je dobro poznata situacija – studije – posao – prebivalište. Navikao sam se već, ali je Bujanovac ipak mesto u kojem sam odrastao. Tu mi žive roditelji, rodbina i prijatelji. Vezan sam za Bujanovac i za Pčinju. Nedostaje mi samo jedna stvar – nedostaje mi čist i nezagađen Bujanovac.
Filipovo kulinarsko umeće možete pratiti i na Instagram stranici @shniclafood.