Sajam etno hrane i pića: Zadruga Bujanovčanka priprema proizvod jedinstven u Srbiji
6. December 2025.
Sajam: Mitrović potpisuje ugovor
Piše za Bujanovačke: Vukašin Karadžić
Bujanovac, Beograd, 6. decembar 2025. – U Beogradu se ovih dana održava Sajam etno hrane i pića, na kojem posetioci imaju priliku da na jednom mestu probaju i kupe domaće proizvode iz svih krajeva Srbije. A među izlagačima i Zemljoradničko-stočarska zadruga “Bujanovčanka”, sa svojim nadaleko čuvenim proizvodima, ali i inovacijom jedinstvenom u Srbiji, sve u saradnji i uz pomoć Veterinarske stanice Bujanovac.
Više desetina štandova, na kojima proizvođači izlažu svoje najkvalitetnije meso, sireve, zimnicu, med, rakiju i druge proizvode, privukli su ove godine pažnju velikog broja posetioca koji su, kako i sami kažu, željni prave domaće hrane i pića.
Pored degustiranja i trgovine, u Hali 2 Beogradskog sajma ovog petka bilo je prostora i da se povede razgovor o nekoliko važnih tema za poljoprivredu u našoj zemlji.
Posetioci željni domaće hrane
Znanje, udruživanje i stočarstvo
U organizaciji Zadružnog saveza Srbije i ove godine održana je tradicionalna konferencija na kojoj su poljoprivrednici, univerzitetski profesori, kao i predstavnici zemljoradničko-stočarske zadruge „Bujanovčanka“ iz Bujanovca i Zadružnog saveza Srbije, razgovarali o inovacijama na polju đubrenja zemljišta, govedarstva i prehrane svinja.
Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, rekao je da su za njih u savezu ključne tri stvari: „znanje, udruživanje i stočarstvo“.
„Današnje teme su izuzetno bitne jer je u pitanju stočarstvo. A tu je i znanje. Prisutno je pet fakulteta. Imamo dobru sinergiju Fakulteta veterinarske medicine i Poljoprivrednog fakulteta, koji sam i ja pohađao“, rekao je Mihailović.
Centralni događaj konferencije bio je predstavljanje organskog đubriva od ovčjie vune, novog proizvoda koji Zadruga „Bujanovčanka“ razvija u saradnji sa kompanijom „Kozarsko polje“ iz Prijedora.
Predsednik zadruge Srđan Mitrović i direktor kompanije Denijel Mujkanović, potpisali su sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji.
Tim povodom Mitrović je istakao da je ovakav vid saradnje veoma važan i da se zadruga „Bujanovčanka“ uvek vodi „iskustvom, udruživanjem i znanjem“.
Mi u Bujanovcu i Preševu imamo 12.000 ovaca i ti ljudi ne znaju šta će sa vunom. Tako smo krenuli, videli smo da od toga nešto može da bude. Ovo je budućnost za Srbiju, rekao je Mitrović
Sajam, hala 2
Potpisivanje sporazuma bio je povod da se povede diskusija o benefitima koje će doneti ova nova tehnologija đubrenja zemljišta.
Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Cvijan Mekić istakao je da će se ti benefiti na nekoliko nivoa odraziti na useve.
„Vuna zbog svog fizičko-hemijskog sastava može biti odlično organsko đubrivo. Sadrži azot, fosfor, kalijum i druge materije koje se postepeno otpuštaju kada vunu stavite pored neke biljke. Mi te elemente danas uglavnom nalazimo u veštačkim đubrivima. Ovaj projekat je dobar jer je vuna dosad bila i ekološki problem. Često vunu vidimo bačenu pored puta“, rekao je profesor.
Od otpada do boljih prinosa
Ekološku dimenziju ističe i Mujkanović, koji kaže da je vizija njegove firme da organsko đubrivo od vune zaživi na čitavom Balkanu.
„Mi kad u Prijedoru bacimo vunu u Sanu, ona iz Sane ode u Unu, iz Une u Savu, iz Save u Dunav, iz Dunava u Crno more. Mi smo od Prijedora do Crnog mora sve zagadili, a nismo toga ni svesni“, kaže on.
Međutim, nije sve samo u teoriji, vizijama i idejama. Organsko đubrivo od vune, pokazalo se dobrim i u praksi, navodi Mujkanović.
„Radili smo ogled na soji. Videli smo benefite u kvalitetu, čak i na količini. A osim vune, tu parcelu nismo tretirali ničim drugim. Koristili smo samo naše seme i vunu. Imali smo uvećan plod i čak smo imali ubrzan rast biljke“, zaključuje Mujkanović.
Na panelu je potpisan i ugovor između Zadružnog saveza Srbije i „Bujanovčanke“, čiji su potpisnici bili Mihailović i Mitrović.
U nastavku konferencije bilo je reči i o poremećajima tržišta govedarstva na našem i na globalnom nivou, kao i o jednom novom izumu koji uz veću efikasnost i manji utrošak vremena prerađuje hranu za svinje.
Sajam etno hrane i pića tradicionalno se održava u Beogradu i predstavlja najveću regionalnu manifestaciju koja promoviše domaće proizvode pravljene po tradicionalnoj recepturi iz raznih krajeva Srbije. Vrata Sajma biće otvorena posetiocima do nedelje, 7. decembra.