Šta će Bujanovčani da pitaju Vučića

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 7. februar 2019. -Od nadljudskih napora u borbi za očuvanje srpskih interesa i države do pitanja o „prodaji“ Bujanovca i Kosova – široki je dijapazon tema o kojima bi Bujanovčani sutra razgovarali sa Aleksandrom Vučićem.

Bujanovačke donose samo jedan deo očekivanja  građana od sutrašnje posete, filtriran od ostrašćenih izjava protivnika aktuelne vlasti, ali i simpatizera SNS.

Iako se još uvek ne zna gde će biti održan i kako će biti koncipiran najavljeni „razgovor sa građanima“ predsednika države, pitali smo Bujanovčane kakve poruke očekuju od Vučića.

Jedini sagovornik, koji se nije libio da bude potpisan imenom i prezimenom, Dragan Milić (32), rekao nam je da želi da čuje „jasne i nedvosmislene“ odgovore po pitanju budućnosti Bujanovca i Srba u njemu.

Milić smatra da je Vučićev dolazak pozitivna stvar za opštinu.

„Videćemo kakve vesti će nam doneti, imajući u vidu neizvesnu situaciju u kojoj se nalazimo. Značiće nam njegove poruke“, rekao je Milić.

Ostali sagovornici su insistirali da ostanu anonimni.

Elem, šezdesetogodišnji penzioner iz Bujanovca vidi Vučićev dolazak i kampanju „Budućnost Srbije“, pre svega kao predizbornu kampanju, u čemu ne vidi ništa loše, kako kaže.

„Ako protestuju ovi iz opozicije normalno je i da vlast kaže šta ima pred izbore“, rekao je on, objasnivši da ga zloupoteba državnih resursa ne dotiče, „jer ovo je Srbija, to rade svi“.

„Neka on nama otvori fabriku, neka dovede neku stranu firmu, odoše deca, isprazni se Bujanovac. To treba neko da ga pita, pusti ti zloupotrebe“, zaključio je.

Saša(35) kaže da ne očekuje ništa od sutrašnje posete.

„Da ne znam da je problem u sistemu po kome se funkcioniše u Srbiji, a koji je Vučić nasledio pa usavršio, pitao bih ga o stranačkom zapošljavanjuDa li je realno da se konačno prestane sa tim, da članska karta vladajuće stranke ili neke iz koalicije ne bude jedino merilo na namešetnim konkursima“, kaže Aleksandar.

Po njemu, pravi odgovor na ovo pitanje Vučić sigurno neće dati, jer je direktno odgovoran za nastavak te pogubne prakse.

„Očekujem politički govor nakon čega nam neće biti ni bolje ni gore. Pitao bih ga po čemu se stranačko zapošljavanje prethodne vlasti razlikuje od „nestranačkog“ zapošljavanja koje sprovodi aktuelna“, rekao nam je Miloš (41).

Na sugestiju da je proklamovani cilj kampanje „Budućnost Srbije“ predstavljanje rezultata javnosti, Miloš odgovara da bi voleo da od predsednika čuje konkretne primere i parametre koji pokazuju da se bolje živi u Bujanovcu.

Ja kao građanin koji ne pripada niti podržava bilo koju političku opciju ne primećujem da živim bolje, naprotiv“, ističe Miloš.

Kandidovano je još nekoliko tema, kao što su privatizacija Bujanovačke banje, odlazako mladih, pa i problemi sa deponijom.

Poseta predsednika države Bujanovcu, kod Albanaca, sa kojima smo razgovarali ne pobuđuje nikakvo posebno interesovanje.

Činjenica da se Vučić neće sastati sa albanskim političkim predstavnicima koji su ujedno i zvaničnici lokalne samouprave mogla bi biti jedan od razloga.




4 thoughts on “Šta će Bujanovčani da pitaju Vučića

  1. Tale

    E Stanimire…u potpunosti se slažem sa onim sto si napisao. Samo nije mi jasno zašto “cigane” stavljaš u negativan kontekst. Sam si pisao da su korumpirani, da kradu, da uništavaju narod neki “Joce”, dakle Srbi. Ostali u strukturam vlasti na svim nivoima su ili Srbi ili Albanci. Dakle najviše “Vi” profitirate od ove “divlji zapad” situacije. Koji brate plan? Ko je skovao taj plan? “Cigani”? Ko njih uopste pita. Oni bi voleli da žive u miru sa svima..a vi ste do nedavno Hteli da bar dva odeljenja njihove dece segregirate. Dakle mani se “cigana” koji žive (na žalost) na margini društva i svih (javnih, kulturno političkih) dešavanja u Bujanovcu i reši problem sa tvojim Predsednikom koji eto za par sati dolazi u Bujonovac da vama ko papagaj ponavlja i da vas uvedi kako živite bolje nego u Monte Carlu. Jos jedna stvar, “cigani” ne bile kad ih se tako naziva. Iz respekta prema tvojim sugrađanima nazivaj ih onako kako oni sebe smatraju i sami sebe nazivaju, Romi. Živ ti meni bio “Stane”.

    Reply
  2. Stanimir

    Posto ste dosli onda dobrodosli. Da li znate ko je Joca gradjevinski inspektor u Bujanovcu ? ne verujem da znate ali eto prilike da nekog pitate o njegovom radu i delu. Cak ne mora ni da pitate,prosetajte Carsijom i bice vam jasno. Gradi se i zida bez dozvola,bez reda i kome kako padne na pamet. Ako nesto ne valja onda Joca zavrsava stvar.Da li znate kako radi Trzisna inspekcija ? Verovatno ne znate ali se raspitajte prvo da li uopste postoji. Postoji ali zdusno se krade i diluje da je skoro cudesno. Nikome nista. Da li znate da Bujanovcu vise treba metro nego Beogradu jer kod nas saobracajna policija postoji samo da sisa nesrecnika sa polovnim jugicem a ostali mogu da parkiraju gde hoce,da jure kao ludaci a obicnim pesacima je zivot svakodnevno ugrozen jer ne znas sta ce da te snadje. Da li znate koje mesto u Srbiji je najprljavije mesto ? Bujanovac ubedljivo. Davimo se u djubretu,ugrozen je sav normalni zivi svet. Nikome nista. Ako nesto probate da menjate proglase vas ludim. I na kraju brate Predsednice mnogo se bre krade,drzava Srbija u Bujanovcu ne postoji. Kradu ovi lokalni ali jos vise rasturaju ovi sto dodju da nas razvijaju. Brate Predsednice,odosmo mi polako,nema nas. Pitam te brate predsednice KO ce ostati ovde ? Ako je plan da mi odemo a ostanu siptari i cigani zajedno sa Avganistancima onda kazi nam lepo kad si vec svratio jer ko zna kad ces ponovo na ovu stranu.

    Reply
  3. Tale

    Koliko je Roma zapošljeno u lokalnoj, regionalnoj i državnoj administraciji?
    Ima ih vise od 4000 samo u gradu Bujanovcu. Dobar deo njih ima završeno srednje a nekoliko njih i više školsko obrazovanje.
    Šta je konkretno vlada uradila da primoviše inkluziju, integraciju i afirmaciju romske manjine?

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *