Agonija bez kraja: Bujanovčani i danas udišemo kancer (video)

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 22. jun 2024. Na gradskoj deponiji u Bujanovcu požar bukti već nedelju dana. Toliko dugo Bujanovčani i stanovnici okolnih sela udišu otrov umesto vazduha. A gorelo je i pre dva meseca i pre četiri. Gori, zapravo, godinama. Šta udišu naša deca ranije je za Bujanovačke objasnila Lidija Stojković, biolog sa licencom ekološkog inspektora.

-Sve što se zapali i gori na deponiji – guma, plastika, neonske sijalice, olovo…sve je to vrlo kancerogeno. Sve te supstance kruže u prirodi i opasne su, neke od njih i smrtonosne. Izazivaju pad imuniteta, pa nas napadaju virusi i bakterije. Posebno osetljive grupe su stariji sugrađani, deca, trudnice, asmatičari, hronični bolesnici, dijabetičari, onkološki bolesnici. Isparenja utiču i na plodnost, na nervni sistem, umanjuju nam funkciju mozga – rekla je ona.

Lidija Stojković, licencirani ekološki inspektor: Dim sa deponije je smrtonosan, predug spisak potencijalnih oboljenja

Dodala je da se u vazduhu koji dišemo ovih dana nalaze se policiklični aromatični ugljovodonici, dioksini iz plastike, furani, hlorovodonik, cijanovodonik, benzen, polihlorovani bifenili, metali – kadmijum, nikl, cink, živa, hrom, a sve to izaziva negativne efekte na organe za disanje i čitav naš organizam.

Bujanovčani, zašto ćutimo

Šta udišu Bujanovčani danima, mesecima, godinama možda se najbolje vidi OVDE.

Poslanik iz Vranja u parlamentu pokrenuo pitanje bujanovačke deponije




2 thoughts on “Agonija bez kraja: Bujanovčani i danas udišemo kancer (video)

  1. Marko Lopardinski

    Veliki je to stručnjak, ta gospodja Stojković. Što je jadna hemijskih jedinjenja nabrojala. Pomislio bi čovek da je doktor hemijskih nauka. Ima i licencu ekološkog inspektora, zamisli. Dobar poznavalac nevladinog sektora. Funkcionerka Opštinskog odbora SNS-a.
    Dakle ima sve kvalifikacije. Šta nema- MOĆ. Ne da joj sistem.
    Znači ne može tamo. A šta može? Može li da stane na čelo protesta građana protiv ovakvog odnosa vlasti?
    Ima li ona takav ugled i autoritet? Svi znamo da nema. I neće ga imati, jer se plaši. Koga? Ovog i ovakvog sistema. I sama je deo njega. Zarad svojih sitnih interesa.
    A građani? I oni ćute i čekaju da im svemoćni Bog iz Beograda reši deponiju. Načekaćemo se dragi moji.
    Dotle, ostaje nam samo da čekamo da se pojavi čovek iz lokala koji će znanjem, autoritetom i snagom, povesti ovaj narod u pobedu nad neznanjem. Tu je on medju nama, samo što nije. Dotle, ćutite, trpite i izdržite do kraja.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *