Albanci negoduju zbog izbora sudija u Bujanovcu

Bujanovac, 8. jul 2024. – Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Nevzad Lutviu i narodni poslanik Šaip Kamberi negodovali su zbog izbora novih sudija Osnovnog suda u Bujanovcu, tvrdeći da se radi o diskriminaciji prema Albancima. Kako su naveli, izbor dvoje sudija, pripadnika srpske zajednice, „predstavlja nastavak diskriminacije prema Albancima“. Visoki savet sudstva (VSS) odlučio je prošle nedelje da nove sudije budu Bujanovčanke Olivera Manić i Nataša Ćuković, a na listi kandidata nalazile su se i dve Albanke, Merlinda Murati i Lemane Mustafa.

Objava predsednika NSA

Lutviu citira Zakon o sudu i precizira da je „tokom predloga za izbor sudija i za vreme izbora sudija zabranjena je diskriminacija u bilo kojem obliku“, sa posebnom brigom o nacionalnom sastavu stanovništva, pravilnom uključivanju nacionalnih manjina i priznavanje stručne pravne terminologije manjinskog jezika koji je u službenoj upotrebi u tom sudu.

„Dakle, zakon je prekršen izborom sudija, a kada su Albanci u pitanju, institucije ne poštuju ni vlastite zakone. Budući da je diskriminacija dotakla granice rasizma, pozvaću političke aktere da razgovaramo o situaciji u državi. Izbor sudija u Bujanocu suprotan je zakonu i principima jednakosti i predstavlja jasno kršenje prava nacionalnih manjina“, naveo je Lutviu.

Bujanovčanke nove sudije

U sličnom tonu reagovao je i Kamberi, jedini predstavnik Albanaca u Skupštini Srbije, koji je dodao da je o ovome zatražio hitan odgovor ambasadora SAD i predstavnika OEBS-a.

„U drugom pismu sam zatražio od predsednika Srbije da se zaustavi ova diskriminacija nad Albancima i krene u implementaciju Plana od 7 tačaka. Manjiine moraju biti podjednako predstavljene u državnim institucijama“, poručio je Kamberi.




2 thoughts on “Albanci negoduju zbog izbora sudija u Bujanovcu

  1. Врање

    Све речено и све је тако!
    Ако неком не ваља, он иде даље.
    Од наше државе хоће да направе своју.
    То несме никако да се дозволи, а имају сва права, па преко леба траже погачу!

    Reply
  2. čoče

    Kako da ne sad li vam Sudije smetaju, idi malo plačite kod Ambasadori i kod Edi Ramu i onog poganca što se predstavlja da je Predsednik ne priznate države Kosovo. Aj više dosadni ste alo u Srbiju živite ako u p. m u bel svet ako vam ne odgovara.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *