Bujanovčani jedini u Srbiji piju vodu iz azbestnih cevi, ali to je samo deo problema

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 8. avgust 2024. Za iole normalno vodosnabdevanje u Bujanovcu i okolnim selima biće potrebno mnogo više od dve pumpe, koje su kao hitna intervencija zbog katastrofalne situacije instalirane po nalogu nove vlasti. Bujanovački vodovod je u fazi raspadanja, vode jednostavno nema dovoljno za sve, jer je poslednji bunar otvoren pre 20 godina, a Bujanovčani verovatno jedini u Srbiji još uvek piju vodu iz kancerogenih azbestnih cevi, objašnjava za Bujanovačke grupa zaposlenih u Komunalcu.

Novu vlast i novo rukovodstvo Javnog preduzeća „Komunalac“, koje se očekuje krajem avgusta, imaće pred sobom težak zadatak da poprave i isprave sve ono što su mnogi pre njih propustili da urade ili uradili pogrešno po pitanju vodosnabdevanja u opštini.

I zato se postavlja pitanje šta je urgentnije zbog mnogo veoma ozbiljnih problema: azbestne cevi, ugrožena izvorišta, separacije oko Morave…

Poražavajuće i ravno zločinu je činjenica da građani opštine Bujanovac piju vodu koja do njih dolazi kroz kancerogene azbestne cevi – verovatno jedini u Srbiji.

Ni glavni vod koji je od dokazano kancerogenog azbesta nije promenjen od 1971. godine.

Bujanovačke pozivaju građane da nam javljaju o stanju vodosnabdevanja u svojim sredinama

Dve nove pumpe na izvorištima kod Bujanovca, instalirane pre dva dana, potvrda su da je novoj vlasti vodosnabdevanje jedan od prioriteta, ali po slikovitom opisu poznavalaca problematike iz JP Komunalac – pumpe su flaster na otvorenom prelomu.

Bolje vodosnabdevanje u Bujanovcu, postavljene dve nove pumpe

Da žeđ tako neće biti utoljena svedoče vapaji stanara viših spratova zgrada u Bujanovcu, meštana Ljiljanca koji su žedni celo leto, a žalbe svakodnevno stižu i iz sela u Kleničkom kraju, delova Božinjevca, Karadnika, Srpske Kuće…

„Džabe nove pumpe, i dalje nemamo ni kap vode  preko dana, a računi stižu uredno“

„Mi u Ljiljancu nemamo vodu ni danju ni noću“

„Nema vodu Klinovac tri dana“

„Nema vodu Sejace“

„Nema vodu Borovac“, ređaju se komentari ozlojeđenih građana koji nam se javljaju preko naše aplikacije Javi Bujanovačkim.

Potrebna je potpuna i nadasve stručna revitalizacija postojećih izvorišta, ali i otvaranje novih, to nije rađeno dve decenije. Potrebna je zaštita područja gde su izvorišta, pre svega od separacija na Moravi, koje prozrokuju ogromne probleme. U ovom trenutku, zbog višegodišnjeg javašluka u JP Komunalac i vlasti koje su to tolerisale, vode nema dovoljno za sve i 20 pumpi, a ne 2, to ne mogu da poprave – kaže sagovornik Bujanovačkih

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *