Pokreću se procedure za obavezno služenje vojnog roka

Bujanovac, 16. septembar 2024. – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao je saglasnost za obavljanje redovnog vojnog roka u trajanju od 75 dana. Vlada Srbije je usvojila zaključak kojim se nalaže Ministarstvu odbrane da pokrene proceduru za vraćanje obaveznog vojnog roka, a do kraja sledeće nedelje treba da se usvoje izmene zakona.

„Želim da verujem da će Vlada Srbije da usvoji tu odluku. Želim da verujem da svi razumete koliko nam je potrebna jaka vojska, koliko ćemo još morati da kupujemo naoružanja, da pravimo, da stvaramo. Jer nije naša želja da bilo koga napadnemo. Niti ćemo to da činimo“, reekao je Vučić na promociji najmlađih oficira Vojske Srbije, piše RTS.

Vučić je nedavno rekao da država razmatra uvođenje vojnog roka u trajanju od 60 plus 15 dana, koji bi bio obavezan za muškarce, dok bi žene i dalje mogle da služe dobrovoljno.

Anketa: Rado idu Bujanovčani u vojnike, ali da prednost imaju mamini i tatini sinovi

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da bi obavezno služenje vojnog roka, u trajanju od 75 dana, trebalo da zaživi sredinom sledeće godine. Vučević je rekao da očekuje da Vlada do kraja sledeće nedelje usvoji predlog izmena zakona kojim se ukida suspenzija obaveznog služenja vojnog roka, piše Danas.

On je izjavio da će vojsci biti potrebni mladići sa znanjem upravljanja dronovima.

Imaćemo i mladiće određenih profila školske spreme da mogu da u posebnim jedinicama vojske pomognu državi svojim znanjem i veštinama, rekao je Vučević.

On je naveo da je donet zaključak kojim se nalažu aktivnosti i mere kakve sva ministarstva moraju da primene u smislu pravne i socijalno ekonomske zaštite Srba na Kosovu, kao i nacionalnih interesa Srbije, saopšteno je iz vlade.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *