Anketa: Rado idu Bujanovčani u vojnike, ali da prednost imaju mamini i tatini sinovi

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 12. januar 2024. Da se čitaoci Bujanovačkih pitaju, služenje vojske trebalo bi da ponovo postane obaveza još koliko danas, a četiri meseca vojnog roka je malo, smatra većina onih koji su učestvovali u anketi našeg portala. Bar 9, ako ne i 15 meseci neophodno je da vojska od raspuštene i zaludne omladine napravi ljude – koji će, jelte, da stanu na branik otadžbine kad zatreba. „Politikantstvo i zamajavanje“ poručuju, između ostalog, malobrojni protivnici ideje o obaveznoj vojsci.

Sudeći po više od 100 komentara na Fejsbuk stranici Bujanovačkih, inicijativu države, odnosno Ministarstva odbrane, za vraćanje obaveznog vojnog roka podržava velika većina građana, jer: Ko će da brani državu ako neće muški rod. Obavezno uvesti služenje vojnog roka da se muška populacija osposobi sutra ako zatreba da zna braniti zemlju i svoj kućni prag, a ne da ne zna opaliti iz puške i rukovati sa ostalim borbenim sredstvima – kako kaže jedan.

Među malobrojnima, koji nisu oduševljeni idejom, neki su pitali „Da li se to spremamo za rat“, valjda ne znajući da je ministar odbrane već odgovorio da se u vojsku neće ići da bi ratovali – pa je to rešeno.

Ministar: Vojni rok će trajati 100 ili 120 dana

Politikanstvo i zamajavanje, poručuju drugi.

„Vojska treba da bude profesionalana, a profesionalni vojnik treba da se postane adekvatnim školovanjem sa usvojenim potrebnim znanjima i veštinama. Ovo je čisto zamajavanje i politikanstvo. Deca se vaspitavaju od malena i u primarnoj porodici. Gubitnici smo svi koji kao roditelji očekujemo da nam vojska prevaspita decu“, poručila je dr Katarina Kragujević Pejić

Ali šta doktorka zna. „Vojska ne vaspitava već očvršćuje i osamostaljuje muškarca, a vaspitavaju ga roditelji, škola obrazuje. Tako da je uvođenje vojnog roka preko potrebno“, odgovara izvesni Rade Babović.

Jedna profesorka matematike iz Bujanovca postavila je pitanje odnosa države prema onima koji su u prošlosti izlazili na „branik otadžbine“.

„Nažalost, više garnitura na vlasti nam je pokazalo da se ne isplati boriti se za ovu državu. Bolje su prošli oni koji su bežali od mobilizacije, dok su oni koji su išli na ratište ili ostali invalidi, građani drugog reda. Vrlo često nadniče da bi prehranili decu. Da ne pričam o onima koji su poginuli i sagledavanju njihovih porodica. Država je oduvek bila maćeha za te kategorije stanovništva!“, navela je ona u komentaru

Ali šta zna i profesorka. Malo li je što „Vojska napravi od lenčuga i maminih i tatinih sinova čoveka. Da, naravno, to je najpametnije do sada od države“, kako kaže Sava Tomić.

A kad smo već kod maminih i tatinih sinova – oni u rat ići neće, siguran je Ivan Simonović.

„Kao što nisu išli ni Vulin ni Vučić. Ići će obična deca koja će da poginu ako ovi sto sam nabrojao dovedu zemlju do nekog rata kao sto su Šešelj i Milošević uradili 90-tih“, kaže on.

Nezadovoljan rezultatima ankete bio je Nikola Mišić jer, kako je primetio, za uvođenje vojske su domaćice i „pametnjakovići stariji od 60 godina zbog kojih smo tu gde jesmo“ i koji su „izglasali svoje pre mesec dana, zaslepljeni manipulatorom, neogranicenim internetom na motoroli i turskim serijama“.

Redovna vojska ukinuta je 2010. godine, a vraćanje obaveznog vojnog roka iniciralo je Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Srbije pre nekoliko dana.

  • Da ne bi došlo do zabune ili zluradih komentara, muški deo redakcije Bujanovačkih odslužio je „dug otadžbini“ u JNA 1991/92, odnosno Vojsci SCG 2005/06

Ministar odbrane traži obavezno služenje vojske

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *