Ministar Momirović u Bujanovcu najavio rast plata i zapošljavanje Bujanovčana i Preševljana

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 20. septembar 2024. „Za dve godine ćemo konstatovati da smo uradili jednu veliku stvar za opštine Bujanovac i Preševo, a to su rast plata, rast zaposlenosti i bolja perspektiva za mlade ljude. To je naš zadatak“, rekao je ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović danas u Bujanovcu, nakon sastanka sa tridesetak bujanovačkih i preševskih privrednika i predstavnicima lokalnih samouprava.

-Imali smo dobar sastanak. Srbija je u prethodnim godinama u jednom velikom ekonomskom talasu i odlikuje je rast plata, rast investicija, smanjenje stope nezaposlenosti i naša ekonomija je značajno porasla, ali su opštine Bujanovac i Preševo ostale van tog progresa i to ne smemo da dozvolimo. Moramo da preduzmemo neke korake da se ove opštine pridruže ekonomskom talasu – kazao je Momirović.

Svaki predlog privrednika će, kako je rekao, ozbiljno sagledati.

-Pozabavićemo se preduzećima srednje veličine. Postoji puno izazova, a politika Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića ide u pravcu slobodnog protoka ljudi i roba, što više biznisa i investicija, da ekonomija bude ta koja će omogućiti da se prevaziđu svi problemi. Fokusiraćemo se na ono gde su šanse dobre i najveće. Sa Koordinacionim telom ćemo dati konkretan doprinos rastu ekonomskog standarda svih građana ovde – dodao je Momirović.

Sastanak je organizovala Služba Koordinacionog tela u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga.

Direktor Službe Koordinacionog tela Nenad Mitrović pobrojao je sve ono što je država do sada uradila kada je ekonomija u pitanju.

-Vlada Republike Srbije je, preko Koordinacionog tela, u proteklim godinama uložila 410 miliona dinara subvencija privrednicima opštine Bujanovac i Preševo. Mi nismo samo dali novac za subvencije, već smo preko njih obezbedili novih 350 radnih mesta, što je značajno za ove opštine koje spadaju u red nerazvijenih. Učestvovaćemo u daljem ekonomskom razvoju i sama poseta ministra Momirovića govori o tome. Ono što je predsednik Vućić zacrtao držaćemo se toga, jer nam je ekonomski razvoj izuzetno važan – rekao je Mitrović.

Mitrović: SIMPO otvara pogon u Bujanovcu

Sastanku su prisustvovali predsednica opštine Preševo Ardita Sinani i predsednik opštine Bujanovac Arber Pajaziti, koji su izrazili želju za saradnjom sa Vladom Republike Srbije, kako bi se ekonomska situacija u ovim nerazvijenim opštinama poboljšala.

Sinani je istakla da se Preševo nalazi u ekonomskoj i demografskoj krizi.

-Naš najvažniji resurs je mlada snaga i ulaganje u nju može doprinet industrijskoj proizvodnji. Preševo je zanemareno, nezaposlenost je velika, nedostaju investicije, fabrike i nova radna mesta. Pozivam ministra na saradnju i preispitivanje dosadašnjeg pristupa Preševu – rekla je Sinani.

Pitanja privrednika uglavnom su se odnosila na to šta može država da uradi da pomogne srednjim preduzećima, a ne samo malim preduzetnicima.

Direktor bujanovačkog Megala Dragoljub Kostić rekao je na sastanku da se nezaposlenost na ovom području ne smanjuje zato što se mladi zapošljavaju, već zato što odlaze. 




One thought on “Ministar Momirović u Bujanovcu najavio rast plata i zapošljavanje Bujanovčana i Preševljana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *