Dan posle protesta, Ardita Sinani ugostila Mitrovića

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 24. septembar 2024. Predsednica opštine Preševo Ardita Sinani, fukcionerka Partije za demokratsko delovanje (PDD), sastala se u utorak u Preševu sa direktorom Službe Koordinacionog tela za jug Srbije Nenadom Mitrovićem. Sinani i Mitrović su budućim studentima iz ove opštine podelili ugovore o stipendijama iz budžeta KT, a razgovarali su i o aktuelnim temama i životnim pitanjima građana, kaže Mitrović. Sinani ističe da je Mitroviću predočila zahteve Albanaca koji se tiču prava ove zajednice.

Do sastanka je došlo samo dan nakon protesta Albanaca u Preševu zbog, kako kažu, diskriminacije koju nad njima vrši država. Jedna od predvodnica protestne šetnje bila je upravo Sinani, njena stranka jedan od organizatora, a Koordinaciono telo je označeno kao jedan od instrumenata za sprovođenje diskriminacije.

Protest Albanaca u Preševu, transparenti na državnim institucijama i zahtev da se vrati sud

Mitrović kaže za Bujanovačke da se o jučerašnjem skupu uopšte nije razgovaralo, da je sastanak sa predsednicom Sinani i njenim saradnicima bio konstruktivan i da je protekao u korektnoj atmosferi.

-Protest uopšte nije bio tema. Predsednica opštine me upoznala sa aktuelnom situacijom, sa prioritetima koji se tiču građana. Dogovorili smo se da u narednom periodu intenziviramo sastanke i radimo na rešavanju životnih problema građana – kaže Mitrović.

Sinani je posle sastanka objavila da je u razgovoru sa Mitrovićem, pored tema kao što su projekti i subvencije, izrazila zabrinutost zbog selektivne pasivizacije prebivališta Albanaca, “procesa koji predstavlja kršenje svakog osnovnog prava, bilo po evropskim konvencijama, bilo po samom Ustavu Srbije”. Insistirala je, navodi dalje, na sprovođenju postignutih sporazuma „koje su potpisali institucionalni predstavnici Preševske doline sa Vladom Srbije, a garantuju ih OEBS i države Kvinte“.

-Ovo su zahtevi koje Albanci ističu na već održanim protestima – navela je ona.

Koordinaciono telo će sa po 30.000 dinara mesečno (9 rata) stipendirati desetoro studenata iz Bujanovca (4), Preševa (4) i Medveđe (2).

   

Ugovore o stupendijama danas su dobili i budući studenti iz Bujanovca i Medveđe.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *