Bujanovački učitelj Saša Đorđević: Ne pristajemo na povećanje plate od 12 odsto

Bujanovac, 3. oktobar 2024. (Foto Saša Đorđević)- Učitelj u bujanovačkoj Osnovnoj školi „Branko Radičević“ Saša Đorđević, član sindikata „Nezavisnost“, kaže za Bujanovačke da je jučerašnji protest prosvetnih radnika u Beogradu, kome je prisustvovao, bio najmasivniji do sada i da se očekuju razgovori čelnika sva četiri sindikata o daljim koracima koji će da se preduzimaju.

-Posle tih razgovora, kada sindikati dođu do zajedničkog stava, dobićemo instrukcije kako i šta dalje. Niko nije zadovoljan povećanjem od 12 odsto i smatramo da treba da dobijemo povećanje onako kako je stajalo u Protokolu i kako je potpisano. Vlada nije ispunila ono što je obećala i zato je protest juče organizovan. Ako se ništa ne bude promenilo verujem da će protesta biti i u buduće – kaže Đorđević za naš portal.

Učitelju Saši iz OŠ „B. Radičević“ nagrada Vitez tolerancije

Podsetimo, pregovori Vlade Srbije i sindikata prosvetnih radnika spotakli su se o dva zahteva – da se nastavnicima plate izjednače sa državnim prosekom, kao i da isto povećanje važi za sve u školama i vrtićima – i za nastavno i za nenastavno osoblje.

Nastavnici u osnovnim i srednjim školama, ma gde u Srbiji radili, isplaćuju se iz republičkog budžeta i osnovica njihove plate za pun fond časova iznosi 86.680 dinara. Prema računici koju Vlada nudi, nastavnici i vaspitači sa sedmim stepenom stručne spreme imali bi od 1. januara 2025. godine početnu platu 97.082 dinara, dok bi spremačice ponovo ostale ispod minimalca sa 50.267 dinara (prosečna minimalna cena zarade u 2025. godini će iznositi 53.386 dinara)

Prosečna plata u Srbiji u julu iznosila je 97.835 dinara (u Bujanovcu 70.213)

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović pozvala je danas predstavnike reprezentativnih sindikata da nastave započeti dijalog o povećanju plata u narednoj kalendarskoj godini. Dejanović je za RTS kazala da Vlada Srbije razume činjenicu da su prosvetni radnici bili decenijama finansijski degradirani.

Međutim, naglasila je da povećanje ne može da bude veće od 12 odsto jer para jednostavno nema.

Bez totalne obustave rada u bujanovačkim školama

Sindikati zaposlenih u prosveti tražili su da se nastavnicima plata izjednači sa državnim prosekom. Iako je ovo bilo dogovoreno, sindikalci tvrde da je Vlada umesto toga ponudila povećanje od 12 posto nastavnicima i vaspitačima, i osam odsto nenastavnom osoblju.

Četiri reprezentativna sindikata, koja su 2. oktobra organizovala štrajk u prosveti, ne prihvataju ovu ponudu, kao ni Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije tražio je da se zaposlenima u predškolskim ustanovama plate povećaju za 21 odsto, tako da plata vaspitača sa fakultetom bude 104.000 dinara, sa višom školom 90.108 dinara, a sa srednjom školom 81.267 dinara.




2 thoughts on “Bujanovački učitelj Saša Đorđević: Ne pristajemo na povećanje plate od 12 odsto

  1. Ksenijak

    sta vi prosvetari hocete
    letnji raspust letnji raspusp prroljetni i jesenji pa strajk.Kad se radi .
    na nsdnicu tamo ce vam bolje biti

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *