PRISHJET MË TË SHPESHTA TE TELEFONAT E MENÇUR DHE SI T’I ZGJIDHIM ATO

Shkruan: Sërbijanka Stankoviq
Numri i përdoruesve të smartfonëve në botë po rritet vazhdimisht. Është vlerësuar se sot në mbarë botën rreth 6.8 miliardë njerëz posedojnë të paktën një pajisje celulare. Ky informacion nuk duhet të jetë befasues, duke qenë se telefonat celularë na ndihmojnë të qëndrojmë të lidhur me të dashurit tanë, por edhe të kryejmë detyra të ndryshme, si në plan biznesi ashtu edhe në atë privat.
Megjithatë, si çdo pajisje tjetër elektronike, telefonat inteligjentë nuk janë të imunizuar ndaj keqfunksionimeve dhe ndërprerjeve që mund të dëmtojnë funksionalitetin e tyre. Disa nga problemet dhe keqfunksionimet do të mund t’i zgjidhni vetë, ndërsa për të tjerat do t’ju duhet ende të kërkoni ndihmë profesionale.
Dhe në rast se nuk jeni në gjendje ta zgjidhni problemin ose nëse është e padobishme të rregulloni problemin, mund t’ia ofroni telefonin tuaj me defekt kompanive që blejnë të gjitha llojet e pajisjeve celulare – në gjendje të rregullt dhe të dëmtuara. Blerja e një telefoni ju lejon që, në varësi të gjendjes së pajisjes tuaj, të merrni një shumë të caktuar për të, e cila do t’ju vijë në ndihmë si një shtesë në buxhet për blerjen e një smartfone të ri.
Sido që të jetë, telefoni do të fillojë të humbasë funksionalitetin herët a vonë, dhe ka disa probleme të zakonshme për të cilat ankohen shumica e përdoruesve. Këtu janë keqfunksionimet më të zakonshme të smartfonëve dhe si t’i rregulloni ato.
#1 Funksionimi i ngadaltë dhe ngrirja e imazhit
Një nga problemet më të zakonshme të raportuara nga përdoruesit është funksionimi i ngadaltë i telefonit dhe ngrirja e ekranit. Ky lloj problemi zakonisht shfaqet së pari pas një ose dy vitesh përdorimi dhe shpesh mund të jetë plotësisht zhgënjyes për përdoruesin.
Për fat të mirë, këto lloje të keqfunksionimeve të telefonit zakonisht janë të lehta për t’u rregulluar. Në shumicën e rasteve, do të jetë e mjaftueshme të rindizni celularin tuaj. Në këtë mënyrë, ju do të përfundoni të gjitha programet që funksionojnë në sfond dhe do të rifreskoni kujtesën dhe procesorin. Pas rindezjes, telefoni do të fillojë të punojë pa ndërprerje dhe ngarkim të gjatë.
Kur telefoni riniset, sigurohuni që të kontrolloni disponueshmërinë e memories ose hapësirës së lirë për ruajtjen e të dhënave. Nëse memoria është e mbushur, pajisja patjetër do të funksionojë më ngadalë.Kështu që fshini të dhënat, fotot dhe videot e panevojshme dhe lironi momorien. Pas pastrimit të memories së mbingarkuar, pothuajse çdo smartphone do të funksionojë përsëri me shpejtësi normale.
Së fundi, arsyeja e funksionimit të ngadaltë të telefonit mund të jetë edhe softueri që nuk është përditësuar. Softueri i vjetëruar jo vetëm që mund të shkaktojë performancë më të ngadaltë, por gjithashtu mund të jetë një objektiv i lehtë për viruset dhe sulmet e hakerëve. Prandaj, ju këshillojmë të pranoni përditësimin sa herë që lëshohet një patch i ri.
Kur jemki te siguria, mos e humbisni opsionin për të konfiguruar një kyçje telefoni në distancë. Ky opsion është shumë i mirë në rast vjedhjeje dhe mund ta aktivizoni përmes shërbimit falas të Google “Gjeni pajisjen time”. Telefoni duhet të jetë i kyçur në një llogari Google dhe opsioni “Locations” duhet të jetë i aktivizuar, si dhe opsioni i përmendur tashmë “Find My Device”. Në këtë mënyrë, ju jo vetëm që mund ta kyçni telefonin tuaj nga distanca, por edhe të fshini të gjitha të dhënat prej tij nëse dëshironi.
#2 Bateria zbrazet shpejt
Një problem tjetër i zakonshëm në funksionimin e telefonit është jetëgjatësia e shkurtër e baterisë. Në varësi të ngarkesës dhe sasisë dhe funksioneve që përdorni aktualisht në smartphone tuaj, bateria gjithashtu do të zgjasë ndryshe. Me pajisjet e reja, duhet të zgjasë rreth dy ditë nën ngarkesë normale mesatare. Megjithatë, nëse celulari juaj është më i vjetër ose nëse luani vazhdimisht lojëra ose përdorni disa aplikacione të tjera më kërkuese, është e sigurt që bateria do të mbarojë më shpejt. Kjo mund të jetë shumë frustruese, veçanërisht nëse jeni në lëvizje dhe nuk keni mundësi për ta ngarkuar baterinë tuaj.
Ju mund ta zgjidhni përgjithmonë këtë problem vetëm duke zëvendësuar baterinë. Nëse keni mjetet dhe njohuritë e nevojshme, por mbi të gjitha nëse e lejon modeli i telefonit tuaj, mund ta ndërroni vetë baterinë. Sidoqoftë, duhet të dini se shumë modele kanë një bateri të integruar që nuk mund të zëvendësohet. Për fat të keq, atëherë e vetmja gjë që ju mbetet është t’i ofroni pajisjen tuaj të vjetër të konsumuar shërbimeve që blejnë pajisje të tilla.
Nëse keni nevojë për të blerë një telefon në Beograd, Novi Sad, Nish, apo ndonjë qytet tjetër – për fat të mirë, ka dyqane të tilla në të gjitha qytetet kryesore, kështu që lehtë do të mund ta shesni pajisjen, çështja e vetme është se sa ju do të merrni për të.
Megjithatë, përpara se të vendosni të blini një bateri të re ose të tregtoni telefonin tuaj, provoni disa gjëra. Shkarkimi i shpejtë i baterisë shkaktohet nga aplikacionet që funksionojnë vazhdimisht në sfond. Prandaj, çaktivizoni aplikacionet, funksionet dhe shërbimet e panevojshme si Bluetooth ose GPS. Një nga opsionet është rregullimi i ndriçimit të ekranit, i cili është një nga konsumatorët më të mëdhenj të baterisë. Mund të aktivizoni gjithashtu modalitetin e kursimit të energjisë. E gjithë kjo duhet të lejojë një jetë më të gjatë të baterisë.
#3 Dëmtimi i ekranit
Një ekran i thyer ose i plasaritur është dëmtimi fizik më i zakonshëm që ndodh në telefonat inteligjentë të të gjitha markave. Qoftë vetëm një plasaritje apo xhami i thyer tërësisht, ky dëmtim mund të jetë estetik, por edhe problematik nga ana funksionale, madje edhe i rrezikshëm për shëndetin e njerëzve. Është veçanërisht i rrezikshëm për fëmijët që kalojnë gjithnjë e më shumë kohë duke parë ekranin, sepse një ekran i dëmtuar rrezaton më shumë dhe për rrjedhojë dëmton më shumë shikimin e tyre.
Për të reduktuar rrezikun e dëmtimit fizik të ekranit, si dhe dëmtimin e pjesëve të gjata të telefonit, është mirë të merrni një maskë dhe të ngjitni xhamin mbrojtës menjëherë pasi të blini një pajisje të re.
Nëse ka vetëm gërvishtje në ekran, mund t’i riparoni lehtësisht. Por nëse ekrani është i dëmtuar në mënyrë që ju pengon të punoni normalisht, do t’ju duhet ta zëvendësoni atë. Zëvendësimi i ekranit nuk është i thjeshtë, por nuk është as një mision i pamundur. Ju mund të gjeni një sërë mësimesh në YouTube se si ta bëni këtë.
Sidoqoftë, do t’ju nevojiten mjetet e duhura dhe ngjitësi i veçantë për të bërë siç duhet ndërrimin e ekranit. Do t’ju duhet gjithashtu durim dhe një dorë e qëndrueshme. Nëse nuk doni të ndërmerrni ndonjë rrezik dhe nuk jeni të sigurt se do ta bëni punën siç duhet, kontaktoni mjeshtrin përkatës. Zgjidhni ata që kanë një reputacion të mirë dhe ata që do t’ju japin garanci për punën e tyre.
Telefonat inteligjentë janë mjete të domosdoshme në jetën tonë të përditshme, por keqfunksionimet dhe funksionimi jo i duhur mund të na krijojnë probleme të panevojshme. Shpresojmë që këto këshilla të jenë të dobishme nëse edhe ju keni probleme me pajisjen tuaj celulare. Është e rëndësishme të mbani mend se mirëmbajtja dhe përditësimet e rregullta të softuerit janë çelësi për ta mbajtur telefonin tuaj funksional. Në rast të keqfunksionimeve serioze, të cilat nuk jeni të sigurt se mund t’i zgjidhni vetë, rekomandohet gjithmonë të kërkoni një shërbim cilësor.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *