fbpx

TEATËR: GRATË E MIRA BUJANOCASE

Shkruan: I. Jovanoviq
Bujanoc, 12. shtator 2023. – Shfaqja “Gjithçka për gratë”, e cila u shfaq premierë të hënën në Shtëpinë e kulturës në Bujanoc, fitoi zemrat e publikut, që po kërkon më shumë përmbajtje si kjo, në qytetin tonë. Repriza e parë pritet së shpejti, ndërsa shfaqja më pas do të vazhdojë jetën me paraqitjet e saj në të gjithë Serbinë, si dhe në festivale.
– Shfaqja më pëlqeu shumë, mendoj se duhet të ketë më shumë ngjarje të tilla në Bujanoc, ndërsa dhe aktorët amatorë janë si profesionistët – thotë një grua nga Bujanoci.
Entuziazmin e ndajnë edhe aktorët që shkëlqyen për gati një orë e gjysmë në “dërrasat që kanë kuptimin e jetës”, duke u marrë me marrëdhënie të ndryshme mes femrave të ndryshme, duke i përfaqësuar ato përmes miqësisë, rivalitetit dhe krenarisë. Marrëdhënia mes kolegeve femra në shoqëri, rivaliteti mes shoqeve femra, marrëdhëniet dinamike në një familje, ku dy motra nuk flasin prej vitesh dhe së fundi banoret e një shtëpie të moshuarish janë temat e trajtuara në shfaqjen “Gjithçka për gratë” .
– Jam shumë i kënaqur, shfaqjen e kemi përgatitur muaj më parë, sepse është shumë e vështirë dhe kërkuese, kërkon emocion dhe përkushtim të plotë. Ndoshta mund të ishte më mirë në disa segmente, por duke pasur parasysh se premiera është një vepër që sapo ka lindur, besoj se duke u praktikuar përmes reprizave do të arrijmë përsosmërinë – tha për Bujanovaçke Marija Backiq, anëtare e Teatrit amator të Bujanocit për nëntëmbëdhjetë vjet.
Kolegia e saj Sanja Stojanoviq Tasiq shton se është e kënaqur para së gjithash për faktin se në Bujanoc është shfaqur një dramë e Mira Gavranit e krijuar në vitin 2010 dhe e shfaqur në mbarë botën.
– Kjo vepër e një autori kroat është shfaqur në mbi tridhjetë teatro në mbarë botën. Plani ynë është që së pari të vizitojmë Serbinë me shfaqjen, dhe më pas ndoshta të vizitojmë një vend në rajon. Ne ishim të ftuar të marrim pjesë edhe në konkursin në Novi Sad, të cilin posaçërisht e presim me padurim – thotë Sanja, e cila po performon për herë të dytë në TAB, pasi ka vetëm një vit që është anëtare.
Njeriu i parë i TAB-it, Lubisha Çoloviq, thotë për portalin tonë se aktoret kanë bërë një punë të mirë dhe se përkundër disa gjërave të vogla që ende duhet të përmirësohen, përshtypja e përgjithshme është pozitive.
-Ritmi dhe dinamika kanë rënë pak, por kjo në radhë të parë për shkak se nuk kemi pasur mundësi të stërvitemi sa duhet. Sigurisht, kjo nuk varej nga Shtëpia e kulturës, përkundrazi, por nga disa rrethana të tjera. Shtëpia e kulturës na ka ndihmuar shumë dhe përfitoj nga rasti t’i falënderoj, veçanërisht drejtorin, sepse shpresoj se do të vazhdojmë bashkëpunimin tonë – thotë Çoloviq.
Bujanocasit së paku edhe një herë do të kenë mundësinë ta shikojnë shfaqjen “Gjithçka për gratë”, thotë ai.
– Jam jashtëzakonisht e kënaqur me publikun, edhe pse salla nuk ishte e mbushur, e rëndësishme është që askush nuk u largua gjatë shfaqjes, aktoret e mbajtën vëmendjen gjatë gjithë kohës, ndaj dua të shpreh një falënderim të veçantë për të gjithë ata që erdhën sonte – theksoi Çoloviq.
Kjo është një pjesë shumë serioze dhe ata nuk kanë bërë kurrë një shfaqje më të fortë, ndaj është një sukses i madh për ta, siç thotë ai, që ia dolën ta realizojnë siç duhet.
Shfaqja dinamike dhe gazmore “Gjithçka për gratë”, e cila sjell botën e grave në lavdinë e saj të plotë, është bazuar në një tekst të Mira Gavran, me regji dhe përshtatje nga Lubisha Çoloviq.
Rolet i interpretojnë Suzana Trajkoviq, Marija Backiq dhe Sanja Stojanoviq Tasiq, ndërsa Gjorgje Stoilkoviq është përgjegjës për muzikën në shfaqje.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *