VINO ZA POČETNIKE: ŠTA SE KAD PIJE

 

Vino nije tako opasno, sa njim ste skoro uvek načisto, osim kada pijete slatka vina, kad treba paziti da vas slast ne zavara. O pivu nema šta mnogo da se piše, opasno je jedino ako je istekao rok. To uvek pogledajte jer je gore od otrovnih morksih plodova. Pored toga što vas uspava i naduva, ne vidim zašto bi se popilo više od jednog. Ali je dobro kao aperitiv pre vina

Piše: Đurđa Katić, somelijer

Jedna od večitih dilema je ona na temu mešanja različitih pića tokom oborka, izlaska, svadbe, slave i tome slično. I večito je uverenje kako od “mešavine” sutra boli glava. Da li je to baš obavezno ili je glavobolja posledica nečeg drugog ili trećeg?

Već sam pisala ponešto o tome, ali nisam pominjala konkretne primere.

Kod nas je tradicija, da se svečani obroci započinju rakijom, za dobrodošlicu. Kada je to tačno ustanovljeno teško je precizno reći, ali je činenica da nas ta navika prati već vekovima. Život je takav pa mi koji smo danas na zemlji nismo živeli pre nekoliko stotina godina kada se stvarala tradicija ali i niz predrasuda  koje smo nasledili.

Poslednjih nekoliko godina posao me vodio po svetu te sam imala priliku upoznati različite običaje i gastronomije; od svega viđenog, mi se ipak nekako razlikujemo. Volimo da verujemo, često se slepo pridržavamo nekih običaja, a da ne znamo ni šta oni zapravo znače, ni šta želimo time da postignemo. Ne kažem da su drugi bolji, daleko od toga, ali imamo svoje specifičnosti. U Francuskoj je potpuno uobičajeno da se obrok počinje šampanjcem, da se jede mnogo, masno i kasno, kao i da se menjaju različita vina tokom obroka koji se obavezno završava konjakom  ili armanjakom. U Italiji, sa druge strane, proseko je zamena za šampanjac, a na mesto konjaka dolazi grapa po kojoj su nadaleko čuveni. Za razliku od Francuza, Italijani dosta piju mešana pića, kod nas poznata kao kokteli, imaju vrlo striktno određeno vreme ručka i večere, ako vas uhvati glad u šest poslepodne nećete naći otvoren restoran nigde u gradu, ali zato možete da poručite Amaro Montenegro i poslužiće vam tzv “finger food” koji čine mali zalogaji kapulica, domaćeg hleba, inćuna itd… I u tim slučajevima, kada konačno otvore vrata restorana, nastavljaju dalje da’l  pivom ili vinom. Uglavnom piju jednu vrstu piva tokom večeri, ali kod vina to nije slučaj, tu dosta sliče Francuzima. Na drugoj strani sveta, u Čileu, Pisko je nacionalni destilat koji se takođe ostavlja za kraj obroka. Samo je kod nas suprotno. Nije da grešimo, ko voli nek izvoli. Posle rakije uglavnom pređemo na vino i tu više nema puno prostora za izmene, upravo zbog predrasude da će boleti glava. Neće. Glava ne boli od različitosti već od količine, i to je nešto o čemu moramo uvek voditi računa. Koliko vina toliko vode, da nam organizam ne bi dehidrirao i izavazao čuvenu glavobolju.

U Francuskoj je potpuno uobičajeno da se obrok počinje šampanjcem, da se jede mnogo, masno i kasno, kao i da se menjaju različita vina tokom obroka koji se obavezno završava konjakom  ili armanjakom. U Italiji, sa druge strane, proseko je zamena za šampanjac, a na mesto konjaka dolazi grapa

vinoPostoje i neki slučajevi kada o mešanju treba dobro da promislite pre nego što se upustite u isto kada su u pitanju kokteli koji u sebi sadrže više destilata različitog porekla i sadržaja šećera. !!!!Long island ice tea!!!! je recimo koktel koji u sebi ima pet destilata različitog porekla povezanih preslatkom koka-kolom. Zajedno deluju slatko, ukusno i osvežavajuće, a u stvari u vašem organizmu prave haos. Posle dva takva koktela organizam već ulazi u stanje dehidracije i povišenog sadržaja alkohola u krvi, a to je put koji ne vodi ka dobrom. Vino nije tako opasno, sa njim ste skoro uvek načisto, osim kada pijete slatka vina, kad treba paziti da vas slast ne zavara. O pivu nema šta mnogo da se piše, opasno je jedino ako je istekao rok. To uvek pogledajte jer je gore od otrovnih morksih plodova. Pored toga što vas uspava i naduva, ne vidim zašto bi se popilo više od jednog. Ali je dobro kao aperitiv pre vina. Malo ko to zna i primenjuje, ali zaista čaša hladnog piva idealan je aperitiv u vrelim letnjim danima. Na kraju, niko ne treba da vam govori šta i kako treba da radite, važno je da nađete ono što vama odgovara i uvek  imate meru u svemu. Sa vinima polako, a sa ostalim pićima oprezno – jedini je savet.

Vaša Vinska Dama




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *