fbpx

Musliju: Bujanovac, Preševo i Medveđa su deo Kosova, ujedinjenje sa Albanijom nema smisla bez njih

BUJANOVAC, 21. april 2017. -„Unija Albanije sa Kosovom bez Preševske doline, bez Medveđe, Bujanovca i Preševa, je besmislena. Sada je ključni trenutak da Albanija i Kosovo pokažu Srbiji da je to deo Albanije u koji ne treba dirati“, rekao je Jonuz Musliju, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca i šef lokalnog parlamenta u Bujanovcu.

Kako prenosi agencija Preshevajone, on je podržao ranije izjave albanskog premijera Edi Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija o uniji Albanije i Kosova.

On je dodao da Rama i Tači imaju moralnu obavezu da u „ovo spajanje“ uključe, kako je rekao, i „istočno Kosovo“.

Musliju kaže da je svestan da se to neće dopasti Srbiji, kao što joj se nije dopalo ni, kako je rekao, otcepljenje Kosova.

„Bez Niša, ovo nije ‘Velika Albanija’ i Srbija čak treba da nam bude zahvalna što Albanci traže ujedinjenje samo Albanije, Kosova i Preševske doline“, kazao je Musliju.

Musliju tvrdi da su Preševo, Medveđa i Bujanovac sastavni deo „države Kosovo“ od koje su „nasilno odvojeni“.

„Zato smo vodili naš oslobodilački rat. Ovaj cilj postoji zapisan u srcima i duhu albanskog naroda. To je potvrđeno 1. i 2. marta 1992. godine i mi nemamo pravo da odustanemo od nečeg za šta su se žrtvovali pripadnici OVPBM“, rekao je Musliju.

Musliju je bio politički komesar albanske oružane formacije OVPMB koja se krajem 2000. godine na jugu Srbije sukobila sa državnim snagama bezbednosti. Sukob je završen juna sledeće godine uz posredovanje NATO i međunarodne zajednice.

Na referendumu 1. i 2. marta 1992. preko 90 odsto Albanaca izjasnilo se za stvaranje političke, teritorijalne i kulturne autonomije sa mogućnošću pripajanja Kosovu. Ovo izjašnjavanje nije priznala međunarodna zajednica.

 
One thought on “Musliju: Bujanovac, Preševo i Medveđa su deo Kosova, ujedinjenje sa Albanijom nema smisla bez njih

  1. SKENER BEG SRBIN

    NAJVIŠE IMA SMISLA DA SE TI JONUZE POKUPIŠ SA SVIM OSTALIM ŠIPTARIMA I SVI ZAJEDNO ZBRIŠETE U ALBANIJU, TAKO ĆE I DA BUĐE AKO BUDE ALBANIJE UOPŠTE.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.