Upravni sud: Odbačena tužba Nacionalnog saveta Albanaca

Sud je, međutim, obrazložio da osporeno rešenje Kancelarije za ljudska i manjinska prava „ne predstavlja akt o čijoj zakonitosti se odlučuje u upravnom sporu, već akt izvršenja budžeta“

BUJANOVAC, BEOGRAD, 25. jul 2017. – Upravni sud je odbacio tužbu Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), čiji je predsednik Jonuz Musliju, a koja je bila podneta protiv Kancelarije za ljudska i manjinska prava i to zbog sume koju ovo telo dobija iz državnog budžeta, objavile su “Novosti”.

Tužbom je traženo da se poništi rešenje vladine Kancelarije kojim je za rad Saveta u ovoj godini određeno 13.226.019 dinara.

U Savetu tvrde da im je visina prihoda obračunata na osnovu popisa stanovništva iz 2011, prema kojem u Srbiji živi manje Albanaca nego što ih ima po njihovoj proceni, pa im se shodno tome dodeljuje manje novca nego što im po zakonu pripada.

U Savetu tvrde da im je visina prihoda obračunata na osnovu popisa stanovništva iz 2011, prema kojem u Srbiji živi manje Albanaca nego što ih ima po njihovoj proceni

Sud je, međutim, obrazložio da osporeno rešenje Kancelarije za ljudska i manjinska prava „ne predstavlja akt o čijoj zakonitosti se odlučuje u upravnom sporu, već akt izvršenja budžeta“.

Prethodno, u odgovoru na tužbu, Državno pravobranilaštvo je navelo da se rešenjem koje se osporava ne uskraćuju prava tužioca.

U rešenju suda se podseća na Zakon o nacionalnim savetima manjina propisuje da se visina sredstava raspoređuje tako što se 30 odsto deli jednako svim savetima, a 70 odsto srazmerno broju pripadnika nacionalne manjine, broju ustanova te manjine u oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja…

Musliju, koji je i predsednik SO Bujanovac, najavljivao je da će povodom ovog slučaja pisati članicama EU i sudu u Strazburu „zbog diskriminacije„.

Albanska zajednica je bojkotovala popis stanovništva u Srbiji 2011.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *