Gumoplastika: Stečaj, bankrot, likvidacija ili partnerstvo

 

Reprezentativni sindikat „Nezavisnost“ i menadžment firme, sa ukupno  74 zaposlena koji rade u pogonu u Klenikama, imaju različita viđenja dalje sudbine preduzeća

gm

BUJANOVAC, 22. avgust 2017. (foto: Bujanovačke i www.privatizacija.rs)– Bujanovačka „Gumoplastika“ doo, i pored obezbeđenog posla i isplaćenih plata zaključno sa  junom 2017. godine, zaposlenima na ime neisplaćenih razlika u zaradama za poslednje tri godine duguje oko 14 miliona dinara.

gumoplastika5

od cele fabrike radi samo pogon u selu Klenike

U ovom nekadašnjem gigantu plastičarske industrije, međutim, kažu da nemaju novca za isplatu.

Reprezentativni sindikat „Nezavisnost“ i menadžment firme, sa ukupno  74 zaposlena, imaju različita viđenja dalje sudbine preduzeća.

„Gumoplastika“, prema njegovim rečima, na ime neisplaćene razlike zarada, do zagarantovanog minimuma, za 43 radnika duguje oko 7,2 miliona dinara i još oko 7 miliona za 31 radnika, koji nije tužio

S obzirom na velika dugovanja radnicima, uključujući i neisplaćena socijalna davanja, pomenuti sindikat „Gumoplastike“, na čelu sa glavnim poverenikom Slavoljubom Ristićem, rešenje vidi u privatizaciji na osnovu partnerstva.

gumoplastika sindikat

nema mnogo izbora: Ristić

Druga opcija je uvođenje radnog stečaja, a treća likvidacija ili  bankrot – kaže Ristić, u obraćanju „Bujanovačkim“, inače zaposlen u pogonu za izradu gornjih delova obuće u selu Klenike, osnovanom 1986. godine.

„Gumoplastika“, prema njegovim rečima, na ime neisplaćene razlike zarada, do zagarantovanog minimuma, za 43 radnika duguje oko 7,2 miliona dinara i još oko 7 miliona za 31 radnika, koji nije tužio firmu, ali je izvršeno veštačenje.

Rukovodstvo preduzeća se protivi zahtevu sindikata „Nezavisnost“ i apsolutne većine radnika za isplatu socijalnog programa, za koji se, u anketi informativnog karaktera, izjasnilo 65 od ukupno 69 radnika koji ispunjavaju uslove.

Direktor od tada, od kraja marta ove godine, vrši pritisak na sindikat i mene da promenimo odluku – ističe Ristić, uz podsećanje da se isplaćene plate kreću u rasponu od 8.000- 16. 000 dinara.

Direktor Srboljub Dimitrijević, koji je dve godine na čelu AD „Gumoplastika“ doo, naglašava da posla ima i da su plate veće od pomenutog iznosa, ali je problem u ostvarenju plana i dinamike za ugovorene lon poslove za italijanskog partnera „Prodžeti“ („Proggeti“).

Kako onda da se plati nezarađeno, sa neostavrenim planovima proizvodnje i ko će obezbediti novac za socijalni program – pita se Dimitrijević.

gumoplastika3

-Ukoliko  bi mesečna realizacija bila u vrednosti od 30.000 evra, tada bi bila rentabilna. Međutim, iako  je posao obezbeđen, plan ostvarenja u julu bio je tek 64 procenta. Kupac je zadovoljan kvalitetom proizvoda, ali ne i količinom proizvedene robe i dinamikom u proizvodnji, s obzirom da je zbog dugogodišnjeg stečaja firmu napustio najveći broj vrhunskih radnika. Kako onda da se plati nezarađeno, sa neostavrenim planovima proizvodnje i ko će obezbediti novac za socijalni program – pita se Dimitrijević.

gumoplastika2

zastarela tehnologija u Bujanovcu

Pokazujući dokumentaciju o dugovanjima po još nepravosnažnim sudskim odlukama, direktor kaže da su radnici preduzeće tužili za razliku od izlaska iz stečaja do zagarantovanog minimalnog iznosa zarada.

-Po nalazu veštaka za 43 radnika, po tom osnovu treba da se za 2014, 2015. i 2016. godinu isplati 7.165.286 dinara, plus sudski troškovi, i još 5.834.564 dinara za 31 radnika koji nisu tužili – prezentuje sagovornik „Bujanovačkih“.

Pored toga, nameće se pitanje ko će dati pare za socijalni program, jer ako ga svi radnici dobiju, kako konstatuje Dimitrijević, onda se fabrika zatvara !

-Država je većinski vlasnik „Gumoplastike“. Ona je preuzela sva potraživanja. Podsećam da je 18. avgusta ove godine, u Ministarstvu privrede održan sastanak kojem su prisustvovali i predstavnici Koordinacionog tela za jug Srbije, sindikata firme i granskog sindikata, kao i direktor „Gimoplastike“. O svemu ovome je diskutovano, tako da od resornog ministarstva očekujemo zvaničan odgovor, šta i kako dalje – kaže direktor.

Bujanovačka „Gumpolastika“, nekadašnji simbol i pokretač razvoja  opštine, sa preko hiljadu zaposlenih, osnovana je 1959. godine.

Zbog velikih teškoća u poslovanju sredinom  aprila 1998. godine uveden je stečajni postupak, koji je trajao  do kraja 2013. godine.
One thought on “Gumoplastika: Stečaj, bankrot, likvidacija ili partnerstvo

  1. Slavoljub Ristic

    Direktor „Gumoplastike“ se pita ko ce dati pare za socijalni program.Evo odgovora: Pare to jest novac za socijalni program obezbedjuje drzava preko Ministarstva za rad,zaposljavanje, …

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *