Opština registruje dijasporu kako bi sprečila manipulacije države

Međunarodna zajednica je četiri godine kasnije napravila tim stručnjaka koji je, uz podršku nadležnih državnih organa, uradio procenu po kojoj u Bujanovcu živi ukupno 38.300 stanovnika, u Preševu 29.600 a u Medveđi 7.442

BUJANOVAC, 28. avgust 2017. (naslovna foto: Dani dijaspore)– Na  novoj  službenoj veb stranici opštine Bujanovac, koja je još u fazi izrade, nalazi se i rubrika posvećena dijaspori. 

Prema izjavama opštinskih zvaničnika, koje su preneli  mediji na albanskom jeziku, registracija ovih građana se obavlja u cilju transparentnosti, kako bi se „sprečila eventualna manipulacija Vlade Srbije o broju Albanaca u opštini Bujanovac“.

opstina sajt

Koliko nas ima: Opštinski sajt, i dalje samo na albanskom

Opština je na ovaj način je omogućila svim građanima iz bujanovačke opštine  koji žive u inostranstvu da se registruju u rubrici dijaspora na opštinskom sajtu.

Opština je prvi put ove godine, 1. avgusta, organizovala manifestaciju Dani dijaspore, koja bi trebalo da postane tradicionalna.

Nezvanično se procenjuje da u inostranstvu živi desetak hiljada Albanaca rodom iz Bujanovca.

Albanci na jugu Srbije bojkotovali su popis stanovništva 2011. godine.

Međunarodna zajednica je četiri godine kasnije napravila tim stručnjaka koji je, uz podršku nadležnih državnih organa, uradio procenu po kojoj u Bujanovcu živi ukupno 38.300 stanovnika, u Preševu 29.600 a u Medveđi 7.442.

svetislav-velickovic

Novi popis i kontrola boravka: Veličković

Prema popisu iz 2002, Albanaca u Bujanovcu bilo je oko 25.000, koliko albanski lideri procenjuju da ih ima i sada,

Pojedini predstavnici Srba u Bujanovcu insistiraju na novom popisu i kontroli boravka jer veruju da je broj Albanaca u opštini znatno manji od onog koji predstavljaju albanski lideri.

Prema popisu iz 2002. Albanci čine većinsko stanovništvo u bujanovačkoj opštini.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *