Dr Savov o proceduri dolaska dijabetičara u Bujanovačku Banju

Da bi došli u Bujanovačku Banju, neophodno je da se pacijenti najpre jave savetovalištu za dijabetičare pri domovima zdravlja. Zatim treba da urade dopler krvnih sudova i obave konsultacije kod vaskularnog hirurga
banja

Porast broja gostiju

BUJANOVAC, 20. septembar 2017. – U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Bujanovačkoj Banji  ternutno se na stacionarnom lečenju  nalazi 130 pacijenata.

Od tog broja, hospitalizovanih  oko 20 odsto ih je  sa vaskularnim komplikacijama šećerne bolesti ( angiopathia diabetica), koja se od nedavno leči u Banji.

Dr Stojanča Savov, direktor ove ustanove, podseća da je angiopatija dijabetika  jedna od  brojnih kompikacija šećerne bolesti, masovnog nezaraznog oboljenja 21. veka, sa tendencijom stalnog porasta.

U Specijalnoj bolnici u Bujanovačkoj Banji imamo tri indikaciona područja. Osim reumatskih oboljenja i ortopedskih stanja, dobili smo i  indikaciono područje angiopatija dijabetika.

Takve pacijente, na fizikalni tretman kod nas, upućuje nadležna komisija Ministarstva zdravlja, kaže dr Savov za Bujanovačke.

On pojašnjava proceduru za dolazak na lečenje:

Da bi došli u Bujanovačku Banju, neophodno je da se pacijenti najpre jave savetovalištu za dijabetičare pri domovima zdravlja.

Zatim treba da urade dopler krvnih sudova i obave konsultacije kod vaskularnog hirurga.

Kada sve to prikupe odlaze na komisiju koja ih upućuje kod nas u Specijalnu bolnicu, gde na fizikalnom tretmanu provode ukupno 21 dan. Na to imaju pravo jednom godišnje – pojašnjava proceduru direktor Savov.

Pored pomenutih 130 smeštenih u stacionaru ove zdravstvene ustanove, ambulantno se svakodnevno zbrine još oko 200 pacijenata, što je prema procenama sagovornika „Bujanovačkih“, za 20 do 30 procenata više u odnosu na isti prošlogodišnji period
banja2

Na lečenje dijabetesa upućuje komisija

Na stacionarnom lečenju, o trošku Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja Srbije,  u Specijalnoj bolnici Bujanovačka Banja svakodnevno se nalazi deset pacijenata sa vaskularnim  komplikacijama šećerne bolesti  sa područja Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

Pored pomenutih 130 smeštenih u stacionaru ove zdravstvene ustanove, ambulantno se svakodnevno zbrine još oko 200 pacijenata, što je prema procenama sagovornika „Bujanovačkih“, za 20 do 30 procenata više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Po svemu sudeći, septembar će biti rekordan u poslednih 4-5 godina, kaže dr Savov. 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *