Dr lela Jovanović: Nema epidemije malih boginja u Bujanovcu

Na osnovu dva slučaja morbila ne proglašava se epidemija, demantuje direktorka Doma zdravlja pisanje pojedinih medija o proglašenju epidemije malih boginja u Bujanovcu

BUJANOVAC, 1. oktobar 2017. – U Bujanovcu nije proglašena epidemija malih boginja- morbila, kao što su objavili pojedini mediji pozivajući se na vranjski Zavod za javno zdravlje, kaže za Bujanovačke dr Lela Jovanović, direktorka bujanovačkog Doma zdravlja.

Na teritoriji Bujanovca potvrđena su dva slučaja morbila, a to nije razlog za proglašavanje epidemije, dodaje dr Jovanović.

Prema njenim rečima, prvi slučaj registovan je kod mladića iz Bujanovca koji studira na Kosovu, a drugi kod devojčice iz jednog sela pored Bujanovca.

Jovanovićeva kaže da je kod devojčice zabeležen blaži oblik bolesti, s obzirom da je vakcinisana.

Sagovornica, međutim, apeluje na građane da se vakcinišu kako se situacija sa malim boginjama ne bi pogoršala i kako zaista ne bi došlo do epidemije.

Dr Aferdite Mustafa ranije danas rekla je za Bujanovačke da se besplatna imunizacija u bujanovačkom Domu zdravlja može obaviti svakog radnog dana od 7 do 19 časova.

Ona je rekla da dom zdravlja raspolaže dovoljnom količinom vakcina.

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen prošle godine, vakcinacija u Srbiji je obavezna. Za roditelje ili staratelje koji ne vakcinišu svoju decu predviđene su kazne od 30.000 do 150.000 dinara.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *