Carski šampinjoni iz Žbevca

Goran jedini na jugu Srbije uzgaja novu vrstu šampinjona

BUJANOVAC, ŽBEVAC, 13. februar 2018. –  Najstariji uzgajivač šampinjona u bujanovačkoj opštini, Goran Stamenković iz Žbevca, nedavno je na tržište juga Srbije isporučio novu sortu pečuraka, carski šampinjon.

  • Prvi prinos od stotinu probnih briketa  carskog šampinjona ubrao sam pre 15 dana. Niko pre mene u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu nije proizveo ovu vrstu  pečurke.  Sav ubrani plod sam začas prodao, iako je to novina za lokalno tržište. Za razliku od  običnog, belog šampinjona, čijom proizvodnjom se bavim od 2000. godine, ovaj carski je mesnatiji, sadrži manji procenat vode, ima drugačiji ukus i traje duže – pojašnjava Goran za „Bujanovačke“ .

Na Zelenoj pijaci u Bujanovcu ovog ponedeljka je prodavao bele šampinjone, koje je počeo  da uzgaja među  prvim, tada vrlo retkim proizvođačima  na jugu Srbije.

Veli da od tog posla  može solidno  da se živi. Trenutni Goranov proizvodni kapacitet pečuraka  na porodičnom imanju u Žbevcu je hiljadu  briketa (komada komposta) u kojima uzgaja bele šampinjone.

Osim na lokalno tržište, jedan deo prinosa plasira i u susednu  Makedoniju. Ovaj vredni domaćin podseća da je plantažno zasadio šipurak i drenjine, tako da se odnedavno, osim pečurkama, bavi i proizvodnjom kaša i džemova od tog kvalitetnog i vrlo traženog voća.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *