Priština: Priča o podeli Kosova je igranje vatrom

BUJANOVAC, PRIŠTINA, BEOGRAD, 14. februar 2018. (foto: DRITON BUBLAKU, Zeri)- Kosovska opozicija se oštro protivi bilo kakvoj inicijativi za podelu Kosova ili razmene teritorija sa Srbijom, dok analitičari u Prištini upozoravaju da ovakve priče predstavljaju „igranje vatrom“, prenosi prištinski dnevnik Zeri.

Predstavnici opozicije na Kosovu procenjuju da sa Srbijom ne bi trebalo ni da se raspravlja o ovoj temi, već jedino o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Politički analitičari u Prištini raspravu o razmeni teritorija između Kosova i Srbije tumače kao „igru vatrom koja može da izazove nemire“, procenjujući da tu priču plasiraju oni koji ne žele dobro Kosovu.

Zeri prenosi da su „o podeli Kosova i crtanju novih granica na Balkanu“ pre nekoliko dana u Tirani razgovarali predsednik Kosova Hašim Tači, premijer Albanije Edi Rama i lider Demokratske unije za integraciju u Makedoniji Ali Ahmeti.

Tači je, međutim, u ponedeljak, posle susreta sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, rasparavu o podeli Kosova opisao kao remetilački i štetan faktor.

Zeri prenosi i izjavu Milovana Drecuna, šefa Odbora za KiM Skupštine Srbije, koji je rekao da „Tači ispod stola pokušava da nametne priču o razmeni teritorija“.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj u intervjuu za „DW“ rekao je da izjave o teritorijalnoj podeli srpskih političara nisu ozbiljne i da su takve igre rizične.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *