Sve više Bujanovčana bavi se pčelarstvom (foto+video)

 

Preko 1.000 posetilaca i izlagača

BUJANOVAC, 24. februar 2018.Udruženja pčelara „Polen 2012“ i „Apikula“ uspešno su, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave i uz podršku Turističke organizacije Bujanovac i Sportskog centra „Mladost“ u Bujanovcu, organizovali  prodajnu izložbu pčelarske opreme i pčelinjih proizvoda, na kojoj je u subotu svoje proizvode izložilo 25 proizvođača, uglavnom sa juga Srbije.

Ovoj poljoprivrednoj oblasti sve se više posvećuju i žitelji bujanovačke opštine.

Na području Bujanovca, kako kaže predsednik UP “Polen 2012” Zarije Mitić,  je 200 registrovanih pčelara sa 7.155 pčelinjih društava, što je za 419 košnica više nego 2016. godine.

Procenjuje se da je izložbu i stručni seminar u Bujanovcu pod motom „Pčela ne poznaje granice“, posetilo preko hiljadu ljudi.

Među njima su bili i pčelari iz Makedonije, Bugarske, Albanije i Kosova.

Najzastupljeniji su bili izlagači iz Leskovca, a po prvi put su se predstavili i proizvođači iz bujanovačke opštine, izuzev “White-Star”, koja odnedavno proizodi satne osnove i  pčelinje pogače.

Ostala četiri izlagača posetiocima su ponudili med, propolis, polen…

Štand udruženja Apikula

Jedan od njih je Seljami Hiseni, predsednik UP “Apikula” iz Nesalca.

Odmah do njega bio je zajednički štand Bujanovčana Dejana Janjića i Trajka Trajkovića.

Dejan se aktivno bavi pčelarstvom od 1999. godine. Ima 70 pčelinjih društava, za 130 manje od kolege Trajka, koji je bavljenje ovim poslom, kaže, nasledio od majke 1968. godine.

  • Bukvalno, u pčelarstvu sam već 79 godina. Od najranijeg detinjstva. Tako sam i ja  radio  sa svojim sinovima Đorđem i Dejanom. Obojica su već od četvrte godine sa mnom bili u pčelinjaku – za “Bujanovačke” priča Trajko, koji je, kako kaže, 1983. bio  najbolji pčelar na jugu Srbije.

O tome svedoči i diploma sa takmičenja u Beogradu, dobijena od Zadružnog saveza Srbije.

Trajkovićeva diploma Zadružnog saveza

Prisećajući se svojih početaka, kada se pčelarilo u tradicionalnim trmkama, Trajko veli da je 1932. godine  počelo uvođenje “kongresovke”, kako su se zvale prve košnice sa pokretnim saćem.

  • E, te ranije godine su bile puno medonosnije od ovih. Eto, ovde na štandu prodajem med iz 2015. godine. To su preostale zalihe, jer prošle i pretprošle uopšte nije bilo prinosa. Kakva će biti ova, videćemo. Iz iskustva mogu  reći da je svaka četvrta godina medonosna – dodaje Trajković.

Najzastupljeniji su bili izlagači iz Leskovca. Jedan od njih je “Api-Trade” koji  će uskoro tržištu ponuditi additive i suplemente  u ishrani pčela i sve vrste lekova.

Pčelarstvo u ekspanziji: Živadinović

Po rečima predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) dr Rodoljuba Živadinovića, pčelarstvo je u ekspanziji u celoj republici, pa i ovde na jugu Srbije.

Prilikom svečanog otvaranja izložbe, predednik opštine Bujanovac  Šaip Kamberi je rekao da lokalna samouprava sve veću pažnju posvećuje poljoprivredi, pa i  pčelarstvu.

Tako su  prošle godine za razvoj poljoprivrede izdvojena 32 miliona, a ove 20 miliona dinara.

Procenjuje se da je izložbu i stručni seminar u Bujanovcu, koji prerastaju u tradiciju, posetilo preko hiljadu ljudi. Među njima su bili i pčelari iz Makedonije, Bugarske, Albanije i Kosova.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *