Stojanča Arsić: Gumoplastici treba sposoban menadžer a ne politikanstvo

BUJANOVAC, 1. mart 2018. – Iako bujanovačka  „Gumoplastika“ nije u nadležnosti lokalne samouprave, jer je većinski vlasnik  ove fabrike Republika Srbija sa 85 odsto, Opština Bujanovac, u skladu sa svojim mogućnostima želi da pomogne zaposlenim radnicima, da se očuva svako radno mesto, poveća broj radnih mesta, poboljšaju uslovi rada i da svi radnici budu plaćeni tamo gde rade. To sve zavisi od menadžmenta koji vodi firmu, koja uz  jedan ozbiljan pristup, bez politikanstva i vođenja politike, sigurno može bolje da radi – smatra zamenik predsednika opštine Bujanovac dr Stojanča Arsić. 

On ukazuje na to da opština Bujanovac, i pored samo 2 odsto udela u vlasništvu „Gumoplastike“ , ipak želi da pokuša da pomogne  radnicima u očuvanju njihovih radnih mesta.

  • To smo i saopštili radnicima koji su  za vreme  javnog protesta tražili  da im se obratimo. Predsednik Kamberi i ja smo im doslovce rekli da mi nemamo nikakvog uticaja, ali da je nama stalo do svakog radnog mesta, pa i do njihovog. Rekli smo im da dostave sve te zahteve kojima su se do sada drugima obraćali, da i mi pokušamo da pomognemo preko resornih ministarstava. Međutim, sve se to kasnije izokrenulo u politizaciju. Treba da se zna, da sve ono što se događa u opštini Bujanovac mora da se tiče lokalne samouprave i ona mora da učestvuje u tome, da  bude obaveštena, a ne da se dogodi kao što se dogodilo sa otvaranjem pogona „Jumko“, da ni predsednik opštine ne dobije pozivnicu, za koju tvrde da su je poslali mejlom, koji nije stigao – naglašava Arsić.

Arsić ističe da je  bilo i zajedničkih pokušaja grupe  političkih subjekata  da se nađe  pozitivno rešenje  za probleme u „Gumoplastici“.

  • Neki žele da zaborave da  smo se zajedno okupljali. I SNS i SPS, Grupa građana, DS i sadašnji SDS… Cilj nam je bio pronalazak  partnera koji može da obezbedi proizvodnju, posao za pogon u Kleniku, kako bi mogli da finansiramo deo radnika u pogonu u Bujanovcu. Bili smo uspeli u tome. Obavestili smo i profesora Zorana Stankovića, predsednika Koordinacionog tela. Rekao sam mu da smo pronašli čoveka koji želi da donese nove mašine, a stare ukloni, da uposli dve smene, garantuje posao za najmanje dve godine. Međutim, profesor mi  je tada rekao je Nenad Mitrović za direktora „Gumoplastike“ doveo Srboljuba Dimitrijevića…
  • I od tada se politika  uključila u „Gumoplastiku“. Ona nije isključivi krivac jer su problemi i od ranije bili. Ne možemo sve da svalimo na nekoga, ali onaj ko se prihvati posla, mora da snosi deo odgovornosti.  Ukoliko nema rezultata u određenom periodu treba da kaže, izvinite, ne znam da radim ovaj posao, neka dođe neko drugi ko  može da radi. Jer, u pitanju je 60 porodica, ako po jedan član iz kuće radi – izričit je Arsić.

Mišljenja je da treba tražiti izlaz, da se postavi „jedan sposoban menadžer, koji će obezbediti posao“. Uz to, veli, neophodan je ozbiljan pristup, bez politikanstva.

Ukazujući da se njegovo ime u javnosti  „vezuje“ za  rad ovog preduzeća, Arsić u obraćanju „Bujanovačkim“ želi da „one koji  imaju  selektivno pamćenje“ podseti na određene činjenice.

  • Pošto sam tako dugo bio u vlasti, a navodno ništa  nisam uradio  za „Gumoplastiku“, moraću da podsetim sve one koji su jako zaboravni da su problemi u ovom preduzeću počeli devedesetih godina, pa na dalje, kada je „Gumoplastika“ bila društveno preduzeće, kojim je upravljao SPS.  Na zahtev zaposlenih radnika u pogonima u Kleniku i Bujanovcu, umesto direktora Đoke Nakića postavljen je Miroslav Tašković. Nisam bio protiv jer sam želeo da firma krene dalje. Pomagao sam koliko sam mogao i  imao uticaj, obilazeći fabrike piva, kako bi „Gumoplastika“ proizvodnjom gajbi za pivo, obezbedila posao za zaposlene.
  • Dobijali su neke pare za poboljšanje uslova  rada i osposobljavanje  grejanja u pogonu u Kleniku, za nabavku nove  kinenske mašine za brizganje plastike… Kasnije se sve to otrglo… Ti problemi su od tada krenuli. „Gumuplastika“ je  otišla u stečaj, izlazila iz njega, pa ponovo odlazila u stečaj …  –  kaže Arsić.



One thought on “Stojanča Arsić: Gumoplastici treba sposoban menadžer a ne politikanstvo

  1. Zoran

    Ti razumes sta kome treba!!! Idi leci ljude, ne petljaj se u stvari koje ne razumes. Ti bi sogurno naso nekog dobrog menadzera, ko sto si ih naso za dom zdravlja I ostale javne ustanove. Bruko!!!
    P.S. Mozda si mislio da je taj dobar menadzer tvoj sin, pa da kupi jos dva stana u Nisu.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *