fbpx

Prijava protiv načelnika Opštinske uprave zbog pasa lutalica

Prijava Veterinarske inspekcije

BUJANOVAC, 17. maj 2018. – Republička veterinarska inspekcija podnela je prekršajnu prijavu protiv načelnika Opštinske uprave Bujanovac Fadila Alitija po Zakonu o dobrobiti životinja, jer lokalna samouprava i on kao odgovorno lice nisu doneli plan smanjenja broja napuštenih pasa lutalica i nisu obezbedili objekat za njihovo zbrinjavanje, iako su to bili dužni da urade po rešenju Veterinarske inspekcije od 4. maja 2017.

Aliti je po ovoj prijavi saslušan u bujanovačkom odeljenju Prekršajnog suda Vranje 14. maja ove godine.

I dok Aliti u izjavi za Bujanovačke smatra da je prijava politički motivisana, te da iza nje stoje opozicija i Veterinarska stanica Bujanovac, Miiodrag Milković, direktor ove ustanove demantuje načelnikove tvrdnje.

Niko se nije javljao: Aliti

Oni su opozicija, smatram da je na delu pritisak na Veterinarsku inspekciju, kaže Aliti.

-To nema veze sa istinom, pa ta Veterinarska inspekcija i nas kontroliše. Na drugoj strani, lokalna vlast je ranije sa nama raskinula ugovor o zbrinjavanju pasa  odgovara Milković.

Veterinarska inspekcija je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, u koji su Bujanovačke imale uvid, podnela 19. februara ove godine, koji je rezultat kontrole koju su inspektori sproveli 20. novembra 2017. u Opštinskoj upravi Bujanovac.

Kako piše u zahtevu, Aliti i Opštinska uprava „učinili su prekršaje iz člana 54, stav 1, i člana 66 Zakona o dobrobiti životinja.

Aliti za Bujanovačke objašnjava da je problem nastao jer se prošle godine niko nije javio na tender za zbrinjavanje pasa lutalica, što je, kako kaže, predočio kao dokaz na saslušanju:

Na prvu javnu nabavku nije se javio niko, a na drugu jedna firma koja je tražila 5 miliona dinara. Tu ponudu smo odbili jer su u budžetu za ovo predviđena dva miliona, kaže Aliti.

On podseća da je posao ove godine dobila firma Avenija AB, koja je već sprovela jednu akciju hvatanja i zbrinjavanja pasa, a na naše pitanje zašto je svojevremeno raskinut ugovor sa Veterinarskom, odgovara da tada nije bio načelnik:

Veterinarska se sada ne javlja na tendere koje raspisujemo, tvrdi Aliti.

Nezakonske javne nabavke: Milković

Milković sa svoje strane odgovara da je tender koja je opština raspisala 23. februara nezakonit i suprotan Zakonu o zoo higijeni:

Lokalna samouprava nije izgradila azil za zbrinjavanje životinja, i zbog toga je između ostalog podneta prijava. Mi smo jedini koji imamo registrovan azil, od 2010. godine u selu Klenike. Osim toga, prema zakonu hvatanje i zbrinjavanje pasa može da obavlja samo firma koja ima regiostrovan azil u toj ili susednoj opštini. Prema tome, posao nije smela da dobije Avenija AB iz Vrnjačke Banje, kaže Milković.

Opština Bujanovac odvojila je 2 miliona dinara za hvatanje pasa lutalica, a Avenija AB naplaćuje 6.000 dinara po uhvaćenom psu. U prošloj i jedinoj do sada akciji uhvaćeno je 19 pasa.
One thought on “Prijava protiv načelnika Opštinske uprave zbog pasa lutalica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *