Kosovski analitičari: Razmena teritorija JE NEMOGUĆA

BUJANOVAC, PRIŠTINA, 1. avgust 2018. (foto Titulli.com)- Politički analitičari sa Kosova, Škeljzen Malići i Armend Muja smatraju da razmena teritorija između severa Kosova i juga Srbije nije moguća, prenose lokalni mediji na albanskom.

Malići je za TV Dukađini izjavio da mnoge evropske države ne žele ovakvu vrstu teritorijalne razmene kojom bi se napravio ogroman presedan:

„Ranije sam rekao da do malih korekcija i prilagođavanja granica može doći samo kada Srbija prizna Kosovo“, rekao je analitičar Škelzen Malići za RTV Dukađini.

Do podele Kosova i razmene teritorija neće doći iz tri razloga, pre svega zbog izostanka podrške međunarodnog faktora, smatra analitičar Armend Muja.

On je dodao da će se posle svih „ekstremnih priča o razmeni teritorija i podeli“ doći do kompromisa, a to je stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom koja će imati izvršnu vlast:

„Mislim da neće biti podela Kosova. Rusiji su interesu problemi na Kosovu, jer je to jedini način da zadrži uticaj i na Kosovu i u Srbiji. Takođe, ne verujem i da Vučić ima interes da dođe do podele jer bi izgubio monopol koji ima u odnosima sa Evropskom unijom“, rekao je Armend Muja.

Bujanovačke su nešto ranije prenele pisanje prištinskog portala Koha koji je, pozivajući se na svoje izvore, da postoji mogućnost razmene teritorija Leposavić i Lešak na severu Kosova za Preševo i deo Bujanovca.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *