Kamberi na N1: Nema mira u regionu bez rešavanja problema Albanaca Preševske doline

BUJANOVAC, BEOGRAD, 9. avgust 2018. – Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je izjavio u Danu uživo na TV N1 da dugoročno nepokazivanje volje da se reše osnovni problemi Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, odnosno da se oni integrišu u društvo, ostavlja utisak da ih država zapravo i ne želi.

On je podsetio da je na skupštini albanskih odbornika Preševa, Bujanovca i Medveđe, koja koordinira političke odluke Albanaca u tom regionu, usvajanjem političke deklaracije od svih učesnika briselskog dijaloga zatraženo da se i njihovi problemi uključe u proces dijaloga.

„Smatramo da neće postojati potpun sporazum između Kosova i Srbije, neće biti stabilnosti ukoliko se ne reše ili se ostave po strani životna pitanja koja muče Albance tog regiona, a koja već 17 godina u dijalogu s Beogradom ne uspevamo da rešimo“, ocenio je Kamberi.

On je rekao da su na sastanku s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem izneli zahteve da se insistira da prava Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi budu deo dijaloga u Briselu.

„Kasnije je došla ideja da se kroz korekciju granica pronađe rešenje“, kaže on.

Govoreći o problemima Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, Kamberi je rekao da su državne institucije koje deluju na lokalu „etnički čiste, odnosno bez Albanaca ili je njihov broj simboličan“, kao i da postoje veliki problemi u oblasti obrazovanja, poput nepriznavanja diploma i nedostatka udžbenika.

Kamberi kaže da je njegova stranka kroz saradnju s institucijama i učešćem u njiima pokušala da doprinese poboljšanju položaja Albanaca.

„Nismo uspeli. Jedini naš poslanik glasao je i za prethodnu vladu koju je predvodio Aleksandar Vučić, kao i za reformisanu na čelu sa Anom Brnabić. Imali smo razgovore 4. juna prošle godine sa predsednikom i premijerkom dva puta, međutim i pored obećanja da će početi proces intergracije Albanaca nije rešen problem, a ni famozni plan Vlade od sedam tačaka iz 2013. nije ostvaren“, kaže Kamberi.

On ocenjuje da ideja o korekciji granica nije nova i navodi stav o „istorijskom razgraničenje s Albancima“ koji zastupa ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

To što on zagovara za nas je neprihvatljivo. Ukoliko se pitanje Preševske doline postavi u briselskom dijalogu mora se postaviti kao celovito, jer će parcijalna rešenja sigurno dovesti do humanitarnih katastrofa gde će se ljudi iseliti“, smatra on.




One thought on “Kamberi na N1: Nema mira u regionu bez rešavanja problema Albanaca Preševske doline

  1. Александар Д. Поповић "Куке"

    Господине Камбери, Ви нисте задовољни са оним што желите да остварите. Зар вам је мало што водите локалну самоуправу иако вас има мање од 50% од житеља у општини, јер основа за ваш мајоритет је нека процена становника у општини још у 1991. години, а поновљена после најновијег пописа на који такође нисте изашли, а не стварно стање. Изађите на попис, нека се изврше локални избори и нека се расподели руковођење локалном самоуправом у складу са структуром становништва, а не да ви имате преко 80% у руковођењу општином, а Србин руководи само дечјим вртићем. За вас Председник Србије није ваш председник, већ је ваш Председник председник Албаније. Србија вас плаћа, а ви желите Албанију , док срби својом Петицијом још из 2009. године за општину Бујановац траже ванредни попис до кога још није дошло.И, узгред, Буја новац није у Прешевској долини него у Лесковачко-Врањској котлини.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *