Vranje: Bugarsko-srpski centar, približavanje dva naroda

BUJANOVAC, VRANJE, 28. septembar 2018. (foto VranjeNews) – Pre desetak ili petnaest godina, ovakav događaj, kao što je otvaranje Bugarsko srpskog centra u Vranju i Srbiji, ne bi bio moguć – rekao je na otvaranju kancelarije Bugarsko srpskog centra u Vranju ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov..

U četvrtak je u prisustvu ambasadora Vlajkova, zamenika gradonačelnika Vranja Nenada Antića, koji su zvanično otvorili Kancelariju, generalnog konzula Bugarske u Nišu prof. dr Edvina Sugareva, predsednika Državne agencije za Bugare u inostranstvu Petra Haralampieva i brojnih gostiju i prijatelja zvanično otvorena kancelarija BSC-a u Vranju, prenosi portal VranjeNews.

– Ne tako davno, ovde u Vranju ili u nekim drugim krajevima Srbije bilo je sramotno, pa možda i opasno reći da ste Bugarin. Predrasude po tom pitanju u nekim manjim mestima postoje i danas, uprkos svim bliskostima koje postoje između dva naroda u pogledu tradicije, religije, kulture, mentaliteta i činjenice da je sve to mnogo jače od bilo čega što nas je delilo tokom istorije – rekao je Vlajkov.

On je izrazio nadu da će Bugari u Srbiji živeti u miru, spokojstvu, uz maksimalnu međusobnu toleranciju, dodavši fa je bugarska nacionalna manjina među najtolerantnijima u Srbiji.

Zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić rekao je da je otvaranje kancelarije BSC-a u Vranju dokaz da Srbija ide utabanim stazama ka EU, „da poštujemo tekovine evropskih vrednosti i očekujem da ćemo biti dobri partneri, kako na međudržavnom, tako i na lokalnom nivou“.

-Već imamo zajedničke projekte, poput izgradnje stadiona, dodao je Antić

Predsednik BSC-a Darko Anačkov kazao je da to udruženje želi da šalje poruke mira, da radi na unapređenju i zaštiti prava bugarske nacionalne manjine, a sa druge strane da razvija dobre odnose Srbije sa Republikom Bugarskom.

-U Vranju živi oko 2.000 do 3.000 Bugara po nezvaničnim podacima. Imamo želju da pomognemo svim našim sunarodnicima, da im budemo vetar u leđau rešavanju problema, rekao je Anačkov.

On se na pomoći za otvaranje kancelarije zahvalio konzulatu u Nišu, Stefanu Kostovu iz firme Hrast, Nacionalnoj fondaciji 13 vekova Bugarske i preduzeću Trejs.

Predsednik Državne agencije za Bugare u inostranstvu Petar Haralampiev rekao je da je srećan da svi Bugari u Vranju i okolini sada imaju šansu da „u okviru jedne organizacije ostvaruju svoja manjinska prava“.

– Čuvajte svoju kulturu, jezik, tradiciju, običaje…Ne pravite greške, pomozite sebi da bismo mogli da vam pomognemo i mi – poručio je Harakamoiev pripadnicima bugarske nacionalne manjine.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *