Jug Srbije i odluka Prištine o carinskoj taksi: Gde će završiti MILIJARDA EVRA

BUJANOVAC, 23. oktobar 2018. (naslovna foto Bujanovačke: Prelaz kod Končulja) – Uvođenje takse od 100 umesto dosadašnjih 1 odsto na robu koja se izvozi na Kosovo, pogodiće najviše prizvođače i izvoznike robe široke potrošnje, prehrambene, poljoprivredne i drvne industrije, posebno one sa juga Srbije od kojih mnogi čak 70 odsto svoje proizvodnje plasiraju kosovskim kupcima, smatra Nedžat Behljulji, privrednik iz Bujanovca.

Behljulji, koji je saradnik privrednih komora Srbije i Kosova, kaže da je do 30. oktobra 2018. iz Srbije na Kosovo izvezena roba u vrednosti od oko 320 miliona evra, dok je u suprotnom pravcu promet bio 21 milion evra.

Tokom 2017. iz Srbije je na Kosovo izvoz iznosio gotovo 500 miliona evra, dok je vrednost uvezene robe s Kosova iznosila 31 milion evra kaže Behljulji.

Zvaničan izvoz pola milijarde evra godišnje: Behljulji

On, međutim, dodaje, da je izvoz na Kosovo vredan čitavu milijardu evra godišnje:

Izvoznici često na fakturama stavljaju manje iznose a ostatak naplaćuju u kešu. Privrednici iz Srbije samo na Kosovu za robu dobijaju gotov novac,  objašnjava on.

Behljulji dodaje da se, prema informacijama kojima raspolaže, neke kompanije sa juga Srbije već spremaju da otpuštaju radnike, ali da će odluku kosovske vlade o podizanju takse na 100 odsto osetiti i privrednici iz Bujanovca koji su često posrednici u uvozu i izvozu.

Za odluku kosovske vlade, prema njegovim rečima, postoji nekoliko razloga:

Radi se o političkoj odluci kosovske vlade. Najpre, ona je reakcija na agresivnu politiku srpskih vlasti prema Kosovu, ali i pokušaj premijera Ramuša Haradinaja da podigne sebi popularnost jer na Kosovu najverovatnije prestoje vanredni izbori, smatra Behljulji.

On primećuje da se kosovski predsednik Hašim Tači ne pojavljuje u medijima u vezi sa odlukom vlade “kojoj se protivi”. Premijer Ramuš Haradinaj, žestoki Tačijev politički protivnik, rekao je da će ukinuti taksu tek „kada država Srbija prizna nezavisno Kosovo“.

Sagovornik Bujanovačkih iz redova Albanaca, koji je želeo da ostane anoniman, podseća da pregovore sa Srbijom u Briselu vodi upravo Tači, što ne odgovara njegovim političkim oponentima na Kosovu:

Onaj ko bude rešio vekovni sukob Srba i Albanaca, a priliku da uradi to ima Tači, postaće neprikosnoveni bog u narodu. E, to ne odgovara njegovim oponentima od kojih je sa nekima zajedno u vlasti. Na drugoj strani, Haradinaj sada igra na kartu patriotizma i raste mu popularnost zbog ove političke odluke koja ima veze sa ekonomijom, tvrdi naš sagovornik.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi pozvao je kosovsku vladu i premijera da od odluke o podizanju izvozne takse izuzmu privrednike iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, kojima je, kako je rekao, Kosovo jedino tržište.

 

Kamberi od Prištine traži izuzeće za izvoznike iz Bujanovca, Preševa i Medveđe

Kamberi je i početkom novembra, kada je Priština najpre podigla taksu na 10 odsto, kosovskoj vladi poslao istu molbu na koju i dalje iz Prištine nema odgovora. Predsednik Bujanovca je za Radio Slobodna Evropa (RSE) najavio da će tokom vikenda otići u Prištinu kako bi pokušao da izdejstvuje povlastice za privrednike iz tri opštine.

Istovremeno, Branislav Popović, šef Kancelarije Regionalne privredne komore Leskovac u Vranju, izjavio je za agenciju Beta da će odluka kosovskih vlasti najviše pogoditi firme sa juga Srbije čiji su vlasnici Albanci.

„Odlukom o povećanju taksi najviše su pogođene albanske firme iz Bujanovca i Preševa. Srpske kompanije iz Pčinjskog okruga nisu mnogo usmerene na kosovsko tržište, naše firme imaju i druga tržišta i mogu da preusmere i preraspodele posao“, kazao je Popović.

Nedžat Behljulji, međutim, kaže da će kosovsko tržište, i pored toga što su kupci na Ksovu navikli na proizvode iz Srbije, posebno one prehrambene, ubrzo amortizovati nestašicu robom iz okolnih zemalja, ali dodaje da će lokalni privrednici sa juga Srbije zbog toga pretrpeti veliku štetu, bez obzira da li se radi o Srbima ili Albancima.

On navodi primer proizvođača građevinskog materijala iz Leskovca, svog poslovnog partnera čiju robu plasira na Kosovo, koji ima tri ciglane:

Oni 20 dana u mesecu rade za kosovsko tržište a 10 za domaće. Ne žele da lageruju robu tako da je vrlo moguće otpuštanje radnika ako odluka Prištine duže ostane na snazi, objašnjava naš sagovornik.

Iako je Beograd najavio da neće uvoditi recipročne mere prema Kosovu, Behljulji očekuje da do toga ipak dođe, ali na indirektan način:

Na Kosovo godišnje u tranzitu preko Srbije uđe 36.000 kamiona sa robom. Vrlo je moguće da Srbija uvede takse na robu u tranzitu što će povećati cene na Kosovu, predviđa Behljulji.

Behljulji dodaje kako ne veruje da će kosovska vlada uskoro ukinuti svoju odluku:

I ranije je bilo peripetija oko izvoza, ali su te krize trajale po nekoliko dana, što smo i mi privrednici znali. Sada ne verujem da će kosovska vlada preinačiti odluku.

-Ne možete da vodite agresivnu i toliko neprijateljsku politiku politiku prema susedu odakle godišnje uzmete milijardu evra, gde jedino za svoju robu dobijate gotov novac, a da se ne izazove nikakva reakcija, zaključuje Behljulji.

Kapital i ekonomija ne trpe politiku pa će ona milijarda evra, kako sada stvari stoje, umesto u Srbiju otići na drugu stranu.

 

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *