Cena novogodišnjeg ukrašavanja: Bujanovac među najskromnijima (Foto i Video)

Poklon opštine Priština

BUJANOVAC, 24. decembar 2018.Sneg koji je pao prošlog vikenda poranio je za nedelju dana. Jer, da je pao juče, u nedelju 23. decembra, upotpunio bi novogodišnju sliku trga u Bujanovcu.

Pored svetiljki koje obasjavaju trg, ali i novu pešačku zonu, uz džinovskog Deda Mraza, u nedelju uveče zasijala je i kočija koju vuku irvasi, što je privuklo mnoge naše sugrađane da prošetaju centrom i da se fotografišu pored ove svetleće makete koju je Bujanovcu donirala opština Priština.

Poreske obveznike ovo neće koštati ništa, a priznaćete da nam trg nikada za novogodišnje praznike nije izgledao lepše, rekao je za Bujanovačke predsednik Bujanovca Šaip Kamberi.

Kao što smo pisali, lokalna samouprava je za novogodišnje ukrašavanje grada iz budžetskih rezervi izdvojila 400.000 dinara sa PDV-om, a posao je posle raspisane javne nabavke dobila lokalna firma Bici komerc, koja se i jedina javila na poziv.

Pa, nećemo Stojanča (Arsić, zamenik predsednika; p.b.) i ja ove ukrase da nosimo kući, oni ostaju Bujanovcu, odgovara Kamberi na primedbe što se 400.000 dinara odvaja za ukrašavanje u teškoj ekonomskoj situaciji.

Uostalom, od tih 400.000 mi državi kroz PDV vraćamo 80.000 dinara, dodaje.

I zaista, posle serije tekstova i video priloga Bujanovačkih o novogodišnjem ukrašavanju grada, naša Fejsbuk stranica bila je prosto zatrpana oprečnim komentarima, pa su jedni bili oduševljeni izgledom trga, dok su drugi žestoko napadali vlast.

Lokalna vlast: Lepo, a jeftino

Bujanovačke su, ne želeći da se svrstaju na bilo čiju stranu, napravile malo istraživanje u nekoliko gradova u Srbiji približne veličine, iz čega se može videti da je Bujanovac u odnosu na njih potrošio minornu sumu novca.

Primera radi, iz budžeta Valjeva ove godine je za novogodišnje ukrašavanje izdvojeno 6 miliona dinara, a da stvar bude još čudnija ova svota izdvaja se tri godine unazad.

U Zaječaru je ove godine rasveta plaćena 3.5 miliona dinara, a zajedno sa 2017. ukupno 6,15 miliona dinara.

U Požarevcu nova rasveta plaćena je 6,4 miliona, ali i još 1,4 za njenu montažu i demontažu. Ovde treba dodati i honorar od 900.000 dinara za grupu Osvajači, koja će uveseljavati tamošnje građane za doček.

Reći će neko „da, ali to su veći gradovi od Bujanovca, bogatiji, sa većim budžetima“, optuživši nas da aboliramo lokalnu vlast za trošenje para.

Da, jesu to veći i verovatno bogatiji gradovi, ali ne desetostruko od Bujanovca. A i red je da nam grad malo zasija makar za Novu godinu. Smeće, parkiranje, deponija i drugi problemi valjda će da se reše!

O tome koliko je Beograd ove i ranijih godina dao za novogodišnju rasvetu koja tamo sija od letos, nećemo ovom prilikom, iako su i to negde naše pare.





Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *