Valon Arifi, Albanac na protestima protiv vlasti: Beograd je i moj grad

Arifi je autor plakata za proteste u Vranju

Bujanovac, Preševo, 31. januar 2019. -Jedan od retkih Albanaca iz našeg kraja koji se može videti na protestima u Beogradu, Valjon Arifi, aktivista i borac za ljudska prava iz Preševa, rekao je da podržava Građanski front u Srbiji i da je član inicijative Ne da(vi)mo Beograd jer, kako kaže, veruje da spada u normalne ljude koji se bore za slobodu.

-Ja jesam aktivista inicijative Ne da(vi)mo Beograd iako veliki broj mojih sunarodnika to ne odobrava samo zbog toga što su „žrtve“ nacionalizma i populizma koje zloupotrebljavaju lokalne političke stranke.

Arifi je autor plakata za proteste “1 od 5 miliona” u Vranju, ali objašnjava zašto ne prisustvuje protestima:

-Svojim prijateljima u Vranju uradio sam plakat besplatno, da im pomignem, ali protestima “1 od 5 miliona” ne prisustvujem jer ne mogu da budem u istoj koloni sa nacionalistima poput Boška Obradovića”, kaže Arifi.

Dodaje, međutim, da ponosno podržava i Građanski front i Ne da(vi)mo Beograd, čijim protestima redovno prisustvuje, zato što veruje da sa njima i sa kolegama aktivistima sa Kosova, Albanije i Makedonije treba raditi na ostvarenju zajedničkog sna:

-A to su sloboda, ravnopravnost i pravda, solidarnost među ljudima i ljubav ispred mržnje“, rekao je Arifi i dodao da je ovo isto rekao i medijima na Kosovu.

On smatra da razlike među ljudima ne potiču od nacionalne pripadnosti već od ideja, a njegove se, kako kaže, podudaraju sa idejama brojnih prijatelja koje ima širom Srbije.

„Imam mnogo prijatelja u Srbiji. Prijatelji su mi ljudi iz Građanskog fronta, inicijative Ne da(vi)mo Beograd, srećem se sa bliskim ljudima i na meni omiljenim mestima u Beogradu, kao što su Klub 20/44, Dragstor, Ulična galerija ili Magazin“, kaže Arifi.

„Mene možete da volite ili mrzite, nije me briga, takav sam kakav sam“, poručio je Arifi, dodavši na kraju da je Beograd grad u kojem uživa i gde se više i ne oseća kao gost.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *