fbpx

Godišnjica nepriznatog albanskog referenduma

Odluka o referendumu doneta je 16. februara 1992

BUJANOVAC, 2. mart 2019. (foto FB, privatna arhiva) – Na današnji dan navršava se 27 godina od referenduma na kome gotovo 100 odsto Albanaca Bujanovca, Preševa i Medveđe izjasnilo za teritorijalnu i političku autonomiju sa pravom pripajanja Kosovu.

Glasalo se dva dana na 75 biračkih mesta u privatnim prostorijama. Glasalo je preko 46.000 birača ili 98 odsto, koji su odgovorili pozitivno  a referendum je proglašen kao veoma  uspešan.

Referendum, međutim, nisu priznali ni tadašnja država ali ni međunarodna zajednica.

Prema oceni medija na albanskom, organizacija referenduma 1. i 2. marta 1992. godine bila je i ostala najvažniji rezultat dve najstarije političke stranke koje okupljaju Albance juga Srbije, PDD i DPA, koje su dve godine pre  toga započele sa nezavisnom političkom organizacijom Albanaca u Preševskoj dolini.

Odluka o referendumu doneta je 16. februara 1992, kada je u Preševu održana skupština od 96 delegata koji su predstavljali političke partije i udruženja iz tri opštine.

Na ovoj skupštini predložene su tri opcije: teritorijalno-politička autonomija, administrativna i kulturna autonomija i teritorijalna autonomija sa pravom na ujedinjenje sa Kosovom.

Otvorena su i 75 biračkih mesta u privatnim prostorijama . Glasanje je tyrajalo dva dana jer prvi dan građani su bili blokirani i sprečeni od strane srpske policije. Građani su bili odlučni za glasanje, preko 46.000 birača ili 98% je izaslo i odgovorilo pozitivno.

Danas, 27 godina nakon referenduma, većina političkih partija koje u Srbiji okupljaju Albance, zalažu se za pripajanje Kosovu tri opštine juga Srbije.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.