Bujanovčani vredni kao pčele

Bujanovac, 4. mart 2019. -U Bujanovcu je registrovano oko 7.000 pčelinjih košnica, a četvrti put pčelari iz ovog kraja mogli su da razmene iskustva sa kolegama iz zemalja u okruženju, na Međunarodnom stručnom seminaru pčelarstva sa prodajnom izložbom opreme i proivoda od meda u Bujanovcu.

Manifestacija pod geslom „Pčela ne poznaje granice“ održana je u subotu u SC Mladost, u organizaciji Udrženja pčelara Polen, čiji je predsednik Zarije Mitić za RTS rekao da je cilj promocija pčelarstva u Bujanovcu:

-To se i iz našeg sastava vidi. Naše udruženje je multietničko udruženje“, ukazao je Mitić.

U Udruženju pčelara u Bujanovc razmišljaju o zaštiti geografskog porekla šumskog i bagremovog meda, dodao je on.

Aleksandar Nikolić iz Bujanovca ima 40 košnica na dve lokacije. Pčele čuva i u gradu i na selu. U zimskom periodu priprema ramove i nove košnice za proleće, kada u pčelinjaku ima najviše posla.

„Zaista, to je jedan lep posao, ali iziskuje mnogo truda, mnogo rada i mnogo ulaganja“, kaže za RTS Aleksandar Nikolić.

Po jednom pčelinjem društvu, država pčelarima godišnje daje 720 dinara subvencije, a podsticaje im daje i opština Bujanovac.

„Mi smo koristili neke subvencije, konkretno za proizvodnju satnih osnova i pogača za prehranu pčela“, ističe Miroslav Ristić, pčelar iz Bujanovca.

Posetiocima se predstavila i Turistička organizacija Bujanovac

Pčelari se uglavnom samostalno snalaze na tržištu i međusobno sarađuju.

„Ono što je važno je da su pčelari shvatili da moraju da ukrupnjavaju posede, tako da za razliku od pre desetak godina kada je bilo 29 košnica, sada ima 54 po pčelaru. Mi smo broj 1 na svetu po broju obeleženih košnica u odnosu na broj stanovnika“, naglašava Milutin Petrović, zamenik predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Na ovom Sajmu posetiocima se predstavila i Turistička organizacija Bujanovac.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *