Agim Rašiti ponovo prosvetni inspektor

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 13. mart 2019. – Nakon više od dve godine bez prosvetnog inspektora koji bi kontrolisao rad predškolske ustanove, 11 osnovnih i 2 srednje škole u opštini Bujanovac, lokalna samouprava vratila je Agima Rašitija na to mesto.

Rašiti je do pre dve godine obavljao ovu dužnost, istovremeno sa funkcijom načelnika Inspekcijskih službi, kada je utvrđeno da to nije u skladu sa zakonom pa je Bujanovac ostao bez školskog nadzora pune dve godine.

Zamenik predsednika opštine Stojanča Arsić objašnjava da se Rašiti zapravo vratio na dužnost koju je obavljao do trenutka kada je utvrđeno da je protiv propisa da istovremeno obavlja dve funkcije, dok sam Rašiti kaže da je tek počeo da se upoznaje sa situacijom u školama.

“Prva kontrola, po planu Ministarstva prosvete, biće sprovedena sledeće nedelje. Primio sam i nekoliko prijava po kojima ću reagovati u narednom periodu”, rekao je Bujanovačkim novi prosvetni inspektor.

Prema rečima načelnika Odeljenja za javne službe u Opštinskoj upravi, Dritona Redžepija, lokalna samouprava je bila prinuđena da reaguje i postavi prosvetnog inspektora nakon brojnih prigovora zainteresovanih strana i zaposlenih u školstvu.

“Ova odluka je bila neophodna, postavljanje inspektora je i zakonska obaveza”, kaže on.

Objašnjavajući razloge zbog čega se čekalo duže od dve godine, Redžepi je rekao da je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru presudno uticala na izostanak inspekcijskog nadzora nad bujanovačkim školstvom bar od strane lokalne samouprave, jer je kontrolu ipak vršila Školska uprava Leskovac.

„Nakon što se Rašiti povukao ostali smo bez jedinog prosvetnog inspektora, ali i bez saglasnosti državnih organa da zaposlimo radnika koji bi obavljao inspekcijski nadzor“, kaže Redžepi.

Pronalaženje prelaznog rešenja, odnosno nameru lokalne samouprave da na mesto prosvetnog inspektora rasporedi nekog od radnika Opštinske uprave, kako kaže Redžepi, sprečavao je propisan uslov da inspektor ima 5 godina radnog iskustva u struci.

Tako je, posle dve godine, izbor ponovo pao na Rašitija.

Bujanovac, inače, po propisanim normativima Ministarstva prosvete, ispunjava uslove za dva prosvetna inspektora, što je i bio slučaj u prošlosti, kada je po ustaljenoj praksi jedan inspektor dolazio iz srpske zajednice, a drugi iz albanske.

„Mogu da kažem da smo sada dobili obećanje da će nam biti omogućeno zapošljavanje dva prosvetna inspektora, mimo odluke o maksimalnom broju zaposlenih, i planiramo da vratimo model po kome je jedan inspektor albanske, drugi srpske nacionalnosti“, rekao je Bujanovačkim zamenik predsednika opštine Stojanča Arsić.

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *