Inspektor: Bez saglasnosti stanara nema radova u zgradi

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 26. mart 2019. Saglasnost stanara zgrade je prvi, ali ne i jedini uslov za početak izvođenja bilo kakvih radova, rečeno je Bujanovačkim u opštinskoj Građevinskoj inspekciji, povodom teksta o višegodišnjim nedaćama stanara lamele „E“ sa vlasnikom lokala u prizemlju zgrade.

Građevinski inspektor Jovica Petrušević rekao je za naš portal da ne može da komentariše konkretan slučaj, jer do danas, uprkos najavama stanara, nije primio zahtev po kojem bi postupao, ali je naglasio da „bez saglasnosti stanara nema radova u zgradi“.

Kako su Bujanovačke objavile u ponedeljak, stanari jedne od takozvanih Crvenih zgrada“ (Lamele) na samom ulazu u Bujanovac, odlučili su da se zvaničnim zahtevom obrate nadležnim opštinskim službama kako bi se, kako kažukonačno stalo na put samovolji vlasnika lokala u prizemlju koji već godinama unazad prisvaja i uzurpira javne površine i izvodi radove u zgradi bez njihove saglasnosti“.

Na pitanje da li gradnja isključivo vikendom, na šta su ukazali stanari, može da bude način za zaobilaženje propisa, jer nadležne inspekcije tada ne rade, Petrušević je odgovorio odrično, citirajući deo člana 176. Zakona o planiranju i izgradnji, u kojem se kaže da se postupaako gradi ili je izgradio”.

“Ne postoji način da se nešto što se gradi ili je već izgrađeno bez potrebnih dozvola bude izuzeto od zakona zbog toga što su radovi izvođeni neradnim danima – to ništa ne znači”, rekao je on.

Objašnjavajući postupak za izlazak na lice mesta, Petrušević je rekao da se tome pristupa po prijemu zahteva, nakon čega sledi sačinjavanje zapisnika o stanju na terenu, a u zavisnosti od slučaja može se naložiti obustava radova vraćanje u prvobitno stanje.

U slučaju da postoji saglasnost stanara, neophodno je da planirani radovi, odnosno projekat, dobiju dozvolu urbanističke stručne službe.

Petrušević je na pitanje Bujanovačkih da li je zahtev ili prijava građana neophodna za početak postupanja Građevinske inspekcije odgovorio da nije, ali da je obično potrebna zbog toga što inspekcija ne može imati uvid u situaciju unutar nekog objekta.

Od stanara pomenute zgrade smo dobili informaciju da će zahtev za postupanje građevinske i komunalne inspekcije zbog radova izauzimanja površina bez saglasnosti stanara, kako su rekli, biti predat danas.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *