Dva modela za pokretanje Jugokopa, ali postoji nešto mnogo važnije

trenutni stočni fond 38 grla dnevno

BUJANOVAC, 11. april 2019.Za pokretanje klanice Jugokop u Bujanovcu postoje dva modela. Prvi je da ga preuzme država, a drugi da se pronađe investitor koji bi preuzeo firmu. Ali, pre svega toga resorne službe u Vladi Srbije treba da utvrde ono najvažnije- isplativost investicije.

Ovo je za Bujanovačke potvrdio Nenad Mitrović, narodni poslaniš i lokalni lider SNS , koji je po prirodi funkcije uključen u ovaj posao posle posete Bujanovcu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove najave da će država učiniti sve za pokretanje Jugokopa.

Od nas je tražena analiza stanja stočnog fonda, što je preduslov za pokretanje klanice, jer je za rentabilnost potrebno oko 80 grla dnevno, što bi uposlilo između 30 i 50 radnika. Mi smo naš deo posla obavili. Nemamo povratne informacije iz Beograda, ali tamo nadležne službe rade na ovome, kaže Mitrović.

Ovu analizu uradila je Veterinarska stanica Bujanovac koja je utvrdila da Bujanovac, Preševo i ostale opštine u okrugu, kao i deo Jablaničkog okruga mogu da obezbede 38 grla, što je preko polovine kapaciteta.

Međutim, očekujemo da se ostatak popuni grlima kojima se trenutno trguje na crno jer bi svaki vlasnik koji proda stoku klanici automatski od države dobio subvenciju od 15.000 dinara po grlu, naglašava Mitrović.

Prema njegovim rečima, svaka klanica radi 5 dana nedeljno. Jedan dan koristi se za dezinfekciju a drugi za kontrolu i sređivanje opreme.

Analiza koja je urađena na zahtev iz Beograda govori da je za pokretanje proizvodnje potrebno uložiti oko 500.000 evra.

Mitrović ponavlja ono što je za Bujanovačke izjavio Miodrag Milković, direktor Veterinarske, da su svi prijatno iznenađeni koliko su mašine i oprema u Jugokopu u dobrom stanju.

Sačuvano je 80 odsto opreme. Naravno, potrebno je sve te mašine koje godinama ne radi osvežiti i servisirati, ali je važno da supstanca postoji, kaže Mitrović.

U zlatna vremena u firmi je radilo 200 radnika, ali Jugokop je tada imao svoju ekonomiju, maloprodajne objekte i predstavništvo u Beogradu

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *