Bujanovac posle VUČIĆA: Za pokretanje JUGOKOPA potrebno 500.000 evra

Piše: N. Stevanović; foto Agencija za privatizaciju

Bujanovačkim stočarima sa oko 3000 tovnih grla klanica bi omogućila siguran plasman: Milković (foto Bujanovačke)

Bujanovac, 11. februar 2019. Pokretanje klanice Jugokoop, čije je pokretanje predsednik Aleksandar Vučić obećao prilikom posete Bujanovcu, dalo bi značajan podstrek razvoju stočarstva, a samim tim i celokupnom prosperitetu bujanovačke opštine, smatra Miodrag Milković, direktor ovdašnje Veterinarske stanice, najveći zagovornik pokretanja ove firme koja je duže od 10 godina u stečaju.

Milković tvrdi da bi se takva investicija višestruko isplatila, imajući u vidu, kako kaže, da se 70 odsto stanovnika opština Bujanovac i Preševo bavi stočarstvom.

-S obzirom da zbog izmena zakona sada nema pravnih prepreka za preuzimanje, potrebno je da država ili lokalna samouprava subvencionišu potencijalnog stranog ili domaćeg investitora koji bi preuzeo klanicu i za početak uposlio oko 30 radnika, kaže Milković.

Za pokretanje Jugokoopa neophodno je, po njegovim procenama, oko pola miliona evra, jer su pogoni gotovo potpuno ruinirani i pokradeni.

Ipak, kako je naglasio, neposredna blizina drumskog i železničkog Koridora 10 i obučena radna snaga predstavljaju ogromnu prednost, jer se veliki broj sličnih klanica suočava sa deficitom ovakvih radnika, ali i postojeće 4 hladnjače, kapaciteta 120 vagona, kao i toranj sa bazenom.

„Jugokoop je do 2000. godine bio izvozna klanica u kojoj se klalo oko 150.000 jagnjadi godišnje sa juga Srbije i Kosova i Metohije, i izvozilo na tržišta Evropske unije i Bliskog istoka. Kapacitet je 100 junadi dnevno. Naravno, takve cifre su u ovom trenutku nedostižne, ali je podmirivanje potreba Pčinjskog okruga potpuno realna projekcija“, kaže Milković.

Potrebna ulaganja jer je sve opljačkano

Bujanovačkim stočarima sa oko 3000 tovnih grla klanica bi omogućila siguran plasman, ali bi se sprečio i gubitak subvencija od gotovo 400.000 evra, s obzirom da država sa 130 evra subvencioniše svako grlo.

„Oni su sada prinuđeni da na crno prodaju živu stoku i to je jedino kupcima sa Kosova i Metohije. Tako gubi uzgajivač, zbog znatno niže cene koju dobije, a gubi i država“, ističe Milković.

On je izneo i procenu da bi na samom startu broj od 10.000 junadi i 30.000 jagnjadi godišnje bio realan cilj, dok bi sam početak rada klanice motivisao stočare da uvećavaju broj grla.

Propadanje Jugokoopa, odnosno nemogućnost plasmana je direktan uzrok drastičnog smanjenja stočnog fonda na ovim prostorima. Sa 26.000 goveda u opštini Bujanovac 2000. godine, spali smo na trenutnih 12.000, od 35.000 ovaca imamo 8.000“, naglašava Milković i dodaje da je sada trenutak, zbog pogodnosti izvoza mesa u Tursku i povećanja cena mesa, da se otvori klanica.

Devastacija poljoprivrede i stočarstva, kako kaže, počela je posle 2000. godine kada se procenilo, ispostaviće se pogrešno, da Srbija treba da se okrene uslužnim delatnostima, a ne proizvodnji.

Ostao toranj sa bazenom

„10.000 tona potencijalnog izvoza u Tursku i dozvola za izvoz 9.000 tona mesa u Evropsku uniju, garantuju izvesnost uzgajivačima i apsolutno sam siguran da je sada pravo vreme da se poveća stočni fond“, kaže Milković.

Na naše pitanje zbog čega do sada nije došlo do pokretanja klanice i da li očekuje da Vučićeva poseta bude od presudnog značaja po ovom pitanju, Milković apostrofira ulogu lokalne samouprave.

Opština Bujanovac je potrošila gotovo 60 miliona dinara za 4 godine finansirajući stručnu praksu, tim novcem je mogla biti pokrenuta klanica. Odbijali su svaku raspravu po ovoj temi što govori o nezainteresovanosti lokalne samouprave, ali oni svakako nisu glavni krivci. Nadam se da će, nakon posete Vučića, država inicirati pokretanje klanice“, zaključio je Milković.

 

 

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *