VUČIĆ: Puste želje Kamberija KAMBERI: Očekujemo reakciju iz SAD

BUJANOVAC, BEOGRAD, 22. maj 2019. (foto ilustracija DW/Jelena Đukić Pejić)- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio jeda su izjave da bi pripajanje Preševske doline Kosovu bilo najbolje rešenje samo želje pojedinaca, ali da je realnost mnogo drugačija.

Vučić je to rekao na pitanje novinara kako komentariše nedavnu takvu izjavu predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija, koji je tokom nedavne posete SAD rekao da bi to bilo najbolje rešenje, prenosi beogradska Politika.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi, koji je i bio na čelu albanske delegacije tokom posete Vašingtonu, za Sputnjik kaže da su o svom „problemu“ imali prilike da razgovaraju sa visokim predstavnicima američke administracije koji su zaduženi za Balkan.

„Bili smo u Stejt departmentu, Kongresu i Senatu, izložili smo naše probleme i tražili da u nastavku dijaloga između Prištine i Beograda tema bude i ’Preševska dolina‘, s obzirom da smatramo da bez rešavanja i ovog pitanja taj sporazum ne bi bio kompletan. Takođe ni bezbednost Zapadnog Balkana, bez rešenja našeg pitanja, ne bi bila kompletna“, rekao je Kamberi za Sputnjik.

On je podsetio da je Priština usvojila platformu na osnovu koje traže reciprocitet, odnosno da Albanci na jugu Srbije imaju ista prava koja imaju Srbi na Kosovu.

Na pitanja koja to prava Srbi uživaju na Kosovu, a ne i Albanci na jugu Srbije, naš sagovornik odgovara da je to „pravo Srba da participiraju u radu policije, pravosuđa, vlade i svih drugih institucija“.

Kamberi je ponovio da oni žele da budu deo pregovora, ali da ne zna da li će do toga doći, jer to zavisi od stava Kosova i Srbije i toga „da li će doći do razmene teritorija“.

On priznaje da o tome nema konsenzusa na Kosovu, ali napominje i da je u Beogradu stav po tom pitanju nejasan. Na pitanje da li u Americi imaju odgovor na to, naš sagovornik kratko kaže:

„Oni su prikupili sve potrebne podatke i sada očekujemo njihovu reakciju.“




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *