Veterinarska počinje uklanjanje pasa lutalica iz centra Bujanovca (Video)

Piše: N. Stevanović

Sada je potrebno najmanje 6 meseci da se situacija makar delimično stavi pod kontrolu: Milković

Bujanovac, 6. jun 2019. – Uklanjanje pasa lutalica sa bujanovačkih ulica, posebno u centru grada, počeće za tri nedelje, rečeno je našem portalu u Veterinarskoj stanici Bujanovac, ali ostaje pitanje da li će hvatanje 250 pasa, koliko je predviđeno ugovorom, bar ublažiti gorući problem u opštini u kojoj je prema procenama od 1200 do 1400 pasa lutalica.

Realizacija ugovora između Opštinske uprave i Veterinarske vrednog 8.160 dinara po psu, potpisanog u aprilu, još uvek nije otpočela jer, po rečima direktora Veterinarske stanice Miodraga Milkovića, prioritet imaju redovne aktivnosti veterinara oko uzorkovanja krvi i vakcinacije goveda.

Ugovorom vrednim 2 miliona dinara predviđeno je hvatanje i smeštaj u azil samo 250 pasa, što će, kako procenjuje Milković, biti dovoljno tek za gašenje „žarišta“ na gradskom trgu i centralnim gradskim ulicama.

Veterinarska stanica je ovaj posao dobila nakon prekida od gotovo dve i po godine, vreme tokom kojeg se situacija pogoršala do gotovo nepodnošljivih razmera, jer je u 2017. i 2018. godini problem „rešavala“, najblaže rečeno, kontroverzna beogradska firma „Avenija MB“, o čemu su Bujanovačke već pisale.

„U tretiranju ovakvog problema nabitniji je kontinuitet. Do 2016. godine i angažovanja Veterinarske stanice broj pasa na ulicama je bio sveden na prihvatljivu meru. Sada je potrebno najmanje 6 meseci da se situacija makar delimično stavi pod kontrolu“, ističe Milković.

On očekuje da tokom leta bude očišćen centar grada i najugroženije tačke u prigradskim naseljima, dok će sela po svoj prilici morati morati da sačekaju novi ugovor sa lokalnom samoupravom.

Zbog čega je Opština izdvojila novac samo za uklanjanje 250 pasa, s obzirom da je 2016. godine kada je situacija bila znatno povoljnija plaćeno za 500 pasa lutalica, Milković nije želeo da spekuliše.

Iz budžeta, odnosno od građana Bujanovca će biti naplaćeno 8.160 dinara za svakog psa sklonjenog sa ulice.

To jeste skupo, ali se propisani standardi moraju ispuniti. Pored hvatanja, smeštaja u azil, čišćenja od parazita, čipovanja, vakcinacije i obeležavanja, najbitnija stavka je sterilizacija. Koren problema je u nesavesnim vlasnicima koji ne sterilišu svoje pse. U zemljama EU sterilizacija obavezna osim u slučaju odgajivačnica , a zalažem se da bude i kod nas“, kaže Milković.

Psi lutalice i u Velikom Trnovcu

Povrh svega, psi neće biti trajno uklonjeni sa ulica već svega 2 nedelje, koliko traje tretman u azilu, nakon čega se vraćaju gde su pokupljeni.

Milković tvdi da je trajno sklanjanje u azil još skuplje, a da se sterilizacija pokazala kao najdelotvorniji način, jer se psi više ne kreću u čoporima, nisu agresivni i povlače se do uginuća.

A koliko je situacija alarmantna svedoče i naši čitaoci iz okoline Bujanovca. Jedan od njih poslao nam je i fotografiju iz Velikog Trnovca, uz komentar da u tom selu do sada nije bilo pasa lutalica.

Drugi naš čitalac poslao nam je video načinjen u četvrtak ujutru sa gradskog trga koji možete da vidite na kraju teksta.




One thought on “Veterinarska počinje uklanjanje pasa lutalica iz centra Bujanovca (Video)

  1. Ana Rich

    Hvala Bogu da ste prekinuli ugovor sa Holokaustom Avenijom!! Nadam se da ce akcija sterilizacije stvarno biti to:UHVATI, STERILISI, VRATI, a ne uhvati i vise ni traga ni glasa tom psu! Sterilizacija je najbolje resenje, i edukacija stanovnistva, u medijima, i licnim primerom.. Jos jednom, nadam se da ce sterilisani psi biti vraceni a ne da je ovo jos jedno pranje novca!!

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *