OŠ “B. Radičević” neće postupiti po preporuci poverenika, ostaju romska odeljenja

Piše: N. Stevanović

škola od nadležnog ministarstva nije dobila nikakve instrukcije: Mirjana Nešić (foto Bujanovačke)

Bujanovac, 11. jun 2019. Dok Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Bujanovcuod aprila meseca „preporučuje da sprovede desegregaciju“, odnosno formiranje mešovitih odeljenja sa srpskom i romskom decom, a iz škole poručuju da bi premeštanje đaka bilo štetno, Ministarstvo prosvete se ne oglašava.

„Nećemo postupiti po preporuci Poverenika jer je naš stav da je formiranje novih odeljenja, odnosno premeštanje i razdvajanje đaka, pogotovo u toku školske godine, štetno sa pedagoškog aspekta“, rekla je Bujanovačkim direktorka škole Mirjana Nešić.

„Desegregacija“ ne bi obuhvatala samo dva odeljenja sastavljena isključivo od romske dece u prvom razredu, kako se mislilo, već bi trebala da bude sprovedena i u ostalim nižim razredima jer ima još takvih odeljenja – u drugom razredu jedno i trećem i četvrtom još po dva.

Sve je počelo u septembru 2018. godine kada je pod pritiskom roditelja budućih prvaka, o čemu su Bujanovačke pisale, odlučeno da deca iz srpske zajednice, njih oko 30, budu raspoređena u tri mešovita odeljenja dok su preostala dva činila isključiva romska deca.

Roditelji srpskih „prvaka“ su uporno zahtevali, kako kaže direktorka, da ta deca budu u jednom odeljenju, uslovljavajući upisom u školu u Levosoju ako se zahtev ne ispuni.

„Nakon sastanka roditelja, nas iz škole, predstavnika resornog ministarstva i prosvetnih inspekcija, došlo se do kompromisa u vidu tri mešovita odeljenja“, kaže direktorka Nešić.

Ako su raniji slični kompromisi prošli ispod radara javnosti, medija i  nevladinih organizacija, poslednji nije, pokazujesaopštenje organizacije Praxis od ponedeljka.

Po njihovoj pritužbi Poverenik za zaštitu ravnopravnosti utvrdioje da su „OŠ „Branko Radičević“, Ministarstvo prosvete i Opštinska uprava u Bujanovcu, svako sa aspekta svoje nadležnosti povredili odredbe članova 6. i 19. Zakona o diskriminaciji jer nisu sproveli adekvatne i efikasne mere kako bi sprečili i otklonili formiranje odeljenja koja čine isključivo romski učenici“.

Po rečima direktorke Nešić, škola od nadležnog ministarstva nije dobila nikakve instrukcije da li i kako da postupa po preporuci Poverenika, dok Driton Redžepi, načelnik opštinskog Odeljenja za javne službe, u čijem je delokrugu školstvo, smatra da lokalna samouprava ne snosi nikakvu odgovornost.

„Naše ingerencije ne zadiru u način formiranja odeljenja po školama“, kategoričan je Redžepi.

 

 




One thought on “OŠ “B. Radičević” neće postupiti po preporuci poverenika, ostaju romska odeljenja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *