Stanari Crvenih zgrada najavljuju tužbe protiv nadležnih

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 25. jun 2019. Stanari lamele „E“, u tzv. Crvenim zgradama na ulazu u Bujanovac, najavljuju tužbe protiv nadležnih zbog, kako kažu, tolerisanja divlje gradnje i uzurpacije prostora u prizemlju zgrade.

Skoro tri meseca od kako je opštinska građevinska inspekcija naložila vlasniku lokala u prizemlju da obustavi zastakljivanje prolaza i vrati sve u prvobitno stanje u roku od tri dana, nije se dešavalo ništa, da bi  se u ponedeljak radovi nastavili što je, po rečima revoltiranih stanara, prevršilo svaku meru.

Istovremeno, vlasnik lokala tvrdi da čeka dozvolu, a načelnik Odeljenja za urbanizam Amir Džaferi je zbog poslednjih dešavanja u ponedeljak poslao inspekciju na lice mesta.

„Građevinska i komunalna inspekcija su mu još u aprilu dale rok od 3, odnosno 5 dana da vrati sve u prvobitno stanje, odnosno da oslobodi prolaz sa prednje strane zgrade koji je zatvorio i počeo da zastakljuje, ali i da ukloni stolice i stolove sa bočnog prolaza – 3 meseca je prošlo, nije uradio ništa. Sada je ponovo počeo sa zastakljivanjem, što je nečuveno“, rekao je Bujanovačkim jedan od stanara.

Ovaj potez vlasnika lokala, još jedan u nizu, za koji, kako kažu, pre svega nema saglasnot stanara, što je prvi uslov za dozvolu nadležnih službi, koju takođe nema, primorao je stanare da se još jednom obrate Opštinskoj upravi.

„Primio nas je načelnik Džaferi i obećao da će tokom dana inspekcija doći na lice mesta što se i desilo, ali samo je sačinjen novi zapisnik, a radovi su nastavljeni“, kažu stanari.

Oni sumnjaju da se sve ovo dešava uz prećutnu saglasnost nadležnih, jer, kako ističu, vlasnik lokala nije postupio po dva rešenja, odbijena mu je žalba, probio je sve rokove, a sada nastavlja sa svojim naumom „da uzurpira nešto što nije njegovo“.

„Njegovo ponašanje ukazuje na to da ima nečije odobrenje. To neće proći i i isteraćemo stvari do kraja, imali smo i strpljenja i razumevanja, ali sada smo rešeni da podnesemo tužbe protiv svih koji ne rade svoj posao. Tražimo pravdu, da se poštuju zakoni, da rešenja inspekcija ne budu samo mrtvo slovo na papiru“, poručuju oni.

Na drugoj strani, vlasnik lokala Avni Ajeti ističe da on sada uopšte ne zastakljuje pasaž.

„Ja sam postupio po rešenju, prolaz je slobodan, sada menjam stakla na svojim lokalima, a njima smeta što sam stavio i prozore iznad pasaža, pa kako im to smeta da se kreću“, rekao je Bujanovačkim Ajeti.

Kako naglašava, ne uzima ništa od bilo koga, – „ništa što nije moje“.

Kada smo ga pitali o uzurpaciji prostora sa bočne strane zgrade, gde je pre više godina postavio tendu, stolove i stolice, Ajeti kaže da se zbog toga stanari ranije nisu bunili, a da je zatražio dozvolu od nadležnih službi i da je u postupku.

Stanari ne pristaju ni na kakve kompromise i zahtevaju da se ispuni samo ono što je naloženo u rešenjima inspekcija – vraćanje u prvobitno stanje.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *