Inspekcija: Do uginuća ribe došlo kod ispusta otpadnih voda fabrike „Nektar“ u Hanu

BUJANOVAC, V. Han, 29. juli 2019. (foto Južne Vesti/Vladan Radić)- „Do uginuća ribe koje se desilo 07. jula 2019. godine, a koje je korisniku ribarskog područja prijavljeno u večernjim časovima 08. jula 2019. godine, došlo je na vodotoku reke Južne Morave, ispod ispusta otpadnih voda fabrike Nektar d.o.o. Bačka Palanka, PJ Nektar VladičinHan“, navodi se u dopisu Ministarstva za zaštitu životne sredine objavljenog na portalu Južne Vesti.

Inspekcija je konstatovala da je Nektar, koji je vlasnik i bujanovačke Hebe, u obližnji potok koji se uliva u Južnu Moravu „ispustila neprečišćenu otpadnu vodu iz svog pogona“, potvrđeno je za Južne vesti iz Ministarstva.

Inspektori su, dodaju, podneli zahtev za pokretanje postupka za privredni prestup.

Inspekcija, međutim, nije mogla da utvrdi da li je to uzrok pomora oko 12 kilograma ribe jer su one, u trenutku kada su primećene, „bile u fazi raspadanja“ pa nije bila moguća analiza tačnog uzroka uginuća.

Preko 12 kilograma uginule ribe, mrena, bucova, nosara, klenova i skobalja, početkom jula izvukli su ribolovci  iz Južne Morave kod Vladičinog Hana.

„Republički inspektori za zaštitu životne sredine izvršili su vanredni inspekcijski nadzor i tom prilikom utvrdili da navedeni privredni subjekat ispušta neprečišćene otpadne vode u obližnji potok, a čije se vode ulivaju u reku Južnu Moravu u neposrednoj blizini“ – navodi se u dopisu.

Inače, zakonom je za ovo delo predviđena novčana kazna, koja za pravno lice može iznositi od 10.000 do 3 miliona dinara, dok se odgovorno lice može kazniti iznosom od 2.000 do 200.000 dinara.

Situacija na terenu je sada dobra i nije bilo novih uginuća ribe.

Podsetimo, pomor se desio 7. jula, a ribočuvari su iz reke koja je imala tamno-crvenu boju izvukli veliki broj uginulih riba.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *