Krevetići iz Radovnice preplavili Evropu

Tekst i foto: Bujanovačke

Danci traže krevetiće za 50.000 evra mesečno

BUJANOVAC, RADOVNICA, TRGOVIŠTE, 9. avgust 2019.Fabrika dečjih krevetića „Simpo“u selu Radovnica kod Trgovišta, godinu dana posle ponovnog pokretanja proizvodnje, beleži vanserijske rezultate jer kompletna proizvodnja ide za izvoz po već postignutom dogovoru.

Mile Mitić, direktor ove fabrike sa 55 radnika, kaže da su od juna prošle godine osnovni ekonomski pokazatelji – proizvodnja, produktivnost, broj zaposlenih i zarade, u stalnom su usponu.

Shodno ugovoru sa nemačkim partnerom, mi smo celokupnu proizvodnju za proteklih godinu dana 100 odsto plasirali kupcima u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji – kaže Mitić.

Direktor ističe da menadžment „Simpa“ već pravi analize kako bi se do novembra zaposlilo novih tridesetak radnika i tako odgovorilo na nove zahteve kupaca iz Evrope.

On podseća da ovi rezultati još nisu na nivou onih kada je Fabrika krevetića iz Radovnice ekskluzivno snabdevala moćnu Ikeu i njene probirljive kupce širom sveta.

Ipak, finansijski rečeno, naša mesečna proizvodnja trenutno je između 80 i 90 hiljada evra, a novi kupac iz Danske traži da stavimo potpis na ugovor o redovnoj mesečnoj isporuci krevetića za 50.000 evra – objašnjava Mitić.

Očigledno je da su krevetići od masivnog drveta na velikoj ceni svuda, a posebno kod kupaca u zemljama Evropske unije, koji veoma  dobro znaju šta je kvalitetan nameštaj.

Obim proizvodnje, kvalitet i redovne isporuke odrazile su se i na primanja radnika, pa je trenutna prosečna zarada u ovoj fabrici sa stimulativnim delom 33.000 dinara.

Naravno da su ovakvim zaradama meštani više nego zadovoljni, jer koliko juče ova fabrika je bila u agoniji kojoj se nije video kraj.

Treba podsetiti da je Radovnica, sa gotovo 1.000 stanovnika, najveće selo u opštini Trgovište u kome, pored „Simpove“, radi i Fabrika konfekcije „Jumko“, u kojoj je zaposleno 50 radnika.

Nenad Krstić, predsednik opštine Trgovište, objašnjava koliko je sve ovo važno za lokalnu ekonomiju:

-Najviše koristi od te dve fabrike imaju porodice zaposlenih, lokalna trgovina, a potom i lokalna samouprava, čiji budžet jača iz meseca u mesec – za zadovoljstvom konstatuje Krstić.
One thought on “Krevetići iz Radovnice preplavili Evropu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *