Server: Albanija i Kosovo da napuste ideju “Velike Albanije”

Bujanovac, Priština, 29. septembar 2019. (Foto Koha) – Daniel Server, jedna od najistaknutijih spoljnopolitičkih ličnosti i poznavalaca Balkana u Vašingtonu, naglasio je danas na konferenciji „Sjedinjene Američke Države na Zapadnom Balkanu“, da bi Albanija i Kosovo trebalo u potpunosti da napuste ideju o “Velikoj Albaniji”, jer bi u suprotnom to moglo da ima destabilizirajuće i katastrofalne posledice, piše prištinska Koha.

Što se tiče odluke o pregovorima od 18. oktobra, Server je rekao da bi Francuska i Holandija trebalo da se stide svog stava prema Albaniji i Severnoj Makedoniji, ali da to ne bi trebalo da spreči Albaniju da napreduje i nastavi da insistira na članstvu, što se neće dogoditi još nekoliko godina, čak i ako se otvore pregovori.

Koha prenosi ceo govor Daniela Servera:

“Ova država je postigla fantastičan napredak, članica je NATO-a i kandidat za članstvo u EU. Pre 22 godine zemlja je bila u haosu sa piramidalnim prevarama, prošli ste kroz spektakularni ekonomski razvoj i ispunili kriterijume za otvaranje pregovora.

Zaustavile su ga političke okolnosti. Francuska i Holandija trebalo bi da se stide šta su uradile sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Pitanje je kako odgovoriti na ovo veliko kašnjenje u prepoznavanju dostignuća na koje su Skoplje i Tirana ponosni. Razočarani ste i frustrirani, razumem, ali to vas neće pomeriti napred, odgovor je u posvećenosti reformama, vi ste i dalje kandidat koji možete napredovati čak i bez pregovora. Oni ne bi trebalo da odlažu sprovođenje evropskog pravnog okvira.

Većina koristi dolazi od reformi koje ćete sprovestii. Ovo kašnjenje će odložiti eventualni ulazak koji se ionako neće dogoditi dugi niz godina. Postoje dva glavna pitanja, vladavina zakona i političko ponašanje.

Umorni ste od onih koji propovedaju vladavinu zakona, treba vam to ne zbog nas već zbog vas samih, vaše su institucije bolje, ali nedostaje vam kultura zakonitosti, nije lako i priznajem da u Americi ima nedostataka, ali vladavina zakona mora prevladati.

Pitanje je, da li će Albanci živeti u šest različitih balkanskih zemalja ili će žrtvovati teritorijalni sporazum?

Albaniji i Kosovu nije potrebno da zahtevaju promene granica.

Vašington i Berlin to nikada ne bi prihvatili, bilo bi katastrofalnih i destabilizirajućih posledica.

Albanija i Kosovo moraju da se pobrinu o svojim unutrašnjim problemima da bi održali dobre odnose i negovali dobre odnose sa Albancima koji žive u drugim zemljama. Ni u čemu vas Francuska i Holandija ne mogu sprečiti da napravite takvu Albaniju i nadam se da ćete napravili pravi i mudar izbor“, rekao je Server.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *