Zbog kosovske takse brojne firme na jugu Srbije pred zatvaranjem

Bujanovac, Priština, 6.decembar 2019. (Foto Lajmi) -Opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa suočavaju se sa teškom finansijskom situacijom i veliki broj preduzeća smanjio je broj zaposlenih ili su u potpunosti zatvorena, od kada je Vlada Kosova uvela takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, piše Ljajmi.

Zahtev tih opština da se takse ne primenjuju na preduzeća iz tog kraja, nije prihvatila zvanična Priština.

Mlekara “Doda” u Opštini Preševo, jedno je od mnogih preduzeća koja su pretrpela gubitak zbog taksi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Do uvođenja poreza pre godinu dana, ta mlekara izvozila je više od 70 odsto svojih proizvoda na kosovsko tržište, a sada je u fazi preživljavanja i od 14 zaposlenih ostalo je samo osam.

Vlasnik mlekare Murtez Mehmeti kaže da je, pored gubitka koje je pretrpela mlekara, to uticalo i na 120 poljoprivrednika sa kojima sarađuje.

“Poljoprivrednici su pretrpeli najveći gubitak, jer umesto da sakupljamo mleko svaki dan, sakupljamo tri ili četiri dana nedeljno zbog ograničene prodaje proizvoda”, istakao je Mehmeti.

Njima je to glavni izvor sredstava za život i suočavanje sa tim problemom dovelo je u pitanje njihovu egzistenciju, naglasio je vlasnik mlekare “Doda”.

Vrednost izvoza srpskih proizvoda na Kosovo godišnje pala je na 4 miliona sa 400 miliona pre uvođenja taksi, podseća se u tekstu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *