Anđela Ristić – devojčica čiji roboti rade ono što ona hoće

Bujanovac, Vranje, 18. decembar 2019. (foto Vranje News) – Anđela Ristić, učenica vranjske OŠ Svetozar Marković, osvajačica srebrne medalje na Svetskom robotičkom prvenstvu u Kini,  govorila je o pripremama za takmičenje, učenju i programiranju uz pomoć robota,  akcijama koje je mBot izveo u „areni“, ljubavi prema novim tehnologijama, kao i o školovanju i svojim ambicijama.

foto OŠ Svetozar Marković

Ova učenica osmog razreda pokazala je da ume da pravi i programira robote, i u svoj grad donela srebrno odličje sa svetskog prvenstva, prenosi Vranje News.

Zajedno sa vršnjakinjom Leonorom Ristić, uspela je da osvoji drugo mesto u kategoriji „Tehnički izazov“ na Svetskom robotičkom takmičenju održanom u Guangdžouu u Kini od 29. novembra do 1. decembra.

Anđela za Vranje News kaže da ovakav uspeh nije očekivala.

– Otišle smo tamo da upoznamo drugu decu, da se sa njma družimo i da se što više zabavimo. Bilo je napeto, dale smo sve od sebe, potrudile smo se i uspeh je došao. Zbog toga sam veoma srećna, kaže Anđela.

Takmičenje je trajalo tri dana, a devojčice su morale da programiraju robota da radi različite zadatke.

– Pre početka takmičenja dobijemo listu zadataka i onda je trebalo otprilike za dva sata da sklopimo ceo taj program i pripremimo robota za takmičenje. Postoje dve arene, odnosno staze. Prva je automatska i sastoji se od zadataka koje robot mora automatski da uradi.Mi napišemo program, uključimo robota i on sam izvršava zadatke, sam se kreće, prelazi razne preprike, koristeći senzore koje mu stavimo. Druga staza je manuelna i tu koristimo džojstik, odnosno napišemo program za džojstik i upravljamo robotom, objašnjava Anđela.

Robot je, dodaje, bio programiran da radi komande sa džojstika.

foto lična arhiva

– Mi smo imale osnovni oblik robota, sa nekim osnovnim delovima, a na takmičenju je trebalo da ga nadogradimo da bi bio sposoban da uradi određeni zadatak, kaže ona.         

Pošto je tema bila ekologija, dodaje, robot je morao da prebacuje smeće u određeno polje i da ga razvrstava.

– Stavile smo delove koji će to smeće da guraju i delove oko točkove da se ne bi oštetili, a da bi se robot bolje kretao stavile smo neke delove za ravnotežu. U ovoj kategoriji Tehnički izazov radili smo sa grupom učenika iz Francuske i takmičili smo se kao jedan savez, ali je svako ima svog robota. Zadatak je bio da ubacujemo takozvane „prstenove“ koji su predstavljali smeće u određeno polje. Na kraju se bodovalo i ona grupa koja ima najviše ubačenih prstenova, bila je pobednik. Mi smo se u tom zadatku pokazale veoma dobro, dobile smo 20 poena i osvojile smo drugo mesto,  ističe Anđela

U konkurenciji od 50 timova iz svih delova sveta, Vranjanke su uspele da naprave odličnu kombinaciju mehaničkog rešenja robota i upravljačkih sposobnosti zahvaljujući kojoj su dospele u sam vrh MakeX robotičkog svetskog takmičenja.

– U generalnom plasmanu zauzele smo 48. mesto u konkurenciji od preko 200 timova iz celog sveta.To je za nas odličan uspeh i mi smo našim učešćem zadovoljne.Ponosni su svi na nas, i naši roditelji, prijatelji, nastavnici, direktorka, cela škola, kaže Anđela za Vranje News.

Od malena je, kako kaže, bila zainteresovana za informatiku i programiranje.

foto OŠ Svetozar Marković

– Volela sam da igram igrice, da kupujem robote i igram se sa njima. Bili su mi mnogo zanimljivi. U školi sam čula za projekat „Bitka za znanje“ i za ovo takmičenje i znala sam da se takmiče učenici osmog razreda. Dok sam bila u nižim razredima, viđala sam te robote i učenike koji na njima vežbaju i jedva sam čekala da i na mene dođe red, da imam priliku da programiram i da se takmičim. Sada kada sam to konačno uradila veoma sam srećna,  ističe ona.           

Za ovo takmičenje, dodaje, spremale su se oko mesec dana, vežbale svakodnevno sa profesorom i mentorom Sašom Ristićem.

Neosporan je njen izuzetan talenat, ali i želja da svoje dalje školovanje usmeri prema oblasti informacionih tehnologija.

– Sledeće godine razmišljam da upišem informatički smer u Gimnaziji Bora Stanković u Vrnju, a potom nešto što će biti u vezi sa programiranjem i informatikom.To je oblast koja me najviše interesuje, a uz to i engleski jezik, dodaje Anđela.

Smatra, kako kaže, da ova nagrada, koja je potvrda njenog truda i velikog rada, otvara nove horizonte za takmičenja u budućnosti.

Pored takmičenja iz robotike, Anđela je tokom dosadašnjeg školovanja učestvovala i na takmičenjima iz matematike i fizike, srpskog jezika, biologije i iz engleskog gde je u finalu jezičke olimpijade u Italiji osvojila deveto mesto.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *