U Bujanovcu se ne osećam kao stranac (Foto)

Osnovna škola „Branko Radičević“ u Bujanovcu uspešno je započela realizaciju projekta „Motivation III – 21st century students“ u okviru renomiranog Erazmus+ obrazovnog programa Evropske unije, o čemu svedoče aktivnosti sprovedene tokom nedavne posete bujanovačkoj školi učenika i nastavnika iz Rumunije, Poljske, Španije i Turske i njihovi najpozitivniji utisci o Bujanovcu i Srbiji. Da smo bili dobri domaćini, najbolje govori izjava jednog učenika iz Poljske,  “Srećan sam što sam ovde i ponovo bih došao. Ovde se ne osećam kao stranac”. Na to je jedna učenica iz Španije dodala : “Dolazak u Srbiju je velika promena za mene. Ja ne znam sta je ovde lepše – zemlja ili ovi predivni ljudi!” O svemu postignutom tokom tri dana realizacije inicijalnog dela projekta autorski tekst za Bujanovačke napisala je koordinatorka Maja Antić Jovanov, profesorka franscuskog jezika u OŠ „Branko Radičević“

Direktor Tasić pozdravlja goste

Bujanovac, 25. decembar 2019. (foto privatna arhiva) – Osnovna škola “Branko Radičević” započela je prvom mobilnošću novi međunarodni projekat Erasmus+KA2 “ Motivation III – 21st century students“ u Bujanovcu.

U mobilnosti su učestvovale učenice osmog razreda koje su izabrane analizom popunjenih prijava, a potom je je organizovan razgovor koji su vodili nastavnici angažovani na projektu, koordinator projekta, Maja Antić Jovanov, Marija Stojković, Ivana Stojanović i Slađan Kitanović.

Nesebičnu pomoć i podrsku pružila nam je nastavnica Marijana Petrušijević. Uz našu školu, koja je koordinator, učestvuju još škole iz Poljske, Turske, Španije i Rumunije.

Ideja za učešće u ovakvoj vrsti projekta je potekla od nastavnice Maje Antić Jovanov. Kao nastavnik stranog jezika, stalno sam razmišljala o načinima da naše đake povežem sa školama u Evropi, u cilju jačanja njihovih jezičkih kompetencija. Kada je Srbija postala punopravna  članica programa Erazmus + grupa kolege i ja smo se hrabro upustili u ovaj ogroman posao, budući da smo od samog početka znali njegove prednosti za našu školu i za naše đake.

Poslednji dan mobilnosti proveli smo na Besnoj kobili. Po prelepom danu, prvo smo učesnike poveli u šetnju tzv. “edukativnom stazom”

Prvi radni dan započeo je posetom školi domaćinu i rečima dobrodošlice direktora, Nenada Tasića, koji je predstavio školu, njene resurse i značaj ovog projekta za nas.

Zatim su usledile prezentacije škola, gradova i država učesnika – srpski logo je proglašen  najboljim i postao ujedno službeni logo celokupnog projekta.

Aktivnosti učenika i nastavnika nastavljene su radionicama upoznavanja i jačanja timskog rada, a tokom dana smo goste poveli  u obilazak Vranja i njegovih znamenitosti. Prilikom pravljenja maršute, vodili smo se idejom da gostima predstavimo našu prošlost i tradiciju, ali da celu priču zaokružimo mestom koje je paradigma za novo doba.

Kao finalnu aktivnost uradili smo radionicu za jačanje samopouzdanja i brisanje svih oblika strahova. Radionica je bila veoma uspešna, pa smo boravak na Besnoj kobili završili u lepom raspoloženju, zadovoljni što smo uradili veoma veliki i važan posao

Tokom drugog dana poesećena je Škola animiranog filma (ŠAF) u Vranju, kojom su gosti bili oduševljeni,a rezultirala je izradom novogodišnjih čestitki.

Učenici su imali prilike da saznaju mnogo novih stvari o fotografiji, dok je nastavnicima održan trening na temu Samopoštovanje i bezbednost.

Poslednji dan mobilnosti proveli smo na Besnoj kobili. Po prelepom danu, prvo smo učesnike poveli u šetnju tzv. “edukativnom stazom”. Zatim smo prisupili izradi svojevrsne brošure, simbolično nazvane “Motivation through lens”, u kojoj su sami učesnici umetali fotografije mesta koje su posetili.

 

Gosti su otišli oduševljeni posetom Srbiji, dobili su mnogo više od očekivanog, kako su sami rekli. Da smo bili dobri domaćini, najbolje govori izjava jednog učenika iz Poljske,  “Srećan sam što sam ovde i ponovo bih došao. Ovde se ne osećam kao stranac”. Na to je jedna učenica iz Španije dodala : “Dolazak u Srbiju je velika promena za mene. Ja ne znam sta je ovde lepše – zemlja ili ovi predivni ljudi!”

Kao finalnu aktivnost uradili smo radionicu za jačanje samopouzdanja i brisanje svih oblika strahova. Radionica je bila veoma uspešna, pa smo boravak na Besnoj kobili završili u lepom raspoloženju, zadovoljni što smo uradili veoma veliki i važan posao.

Aktivnosti učenika i nastavnika nastavljene su radionicama upoznavanja i jačanja timskog rada, a tokom dana smo goste poveli  u obilazak Vranja i njegovih znamenitosti

Gosti su otišli oduševljeni posetom Srbiji, dobili su mnogo više od očekivanog, kako su sami rekli. Da smo bili dobri domaćini, najbolje govori izjava jednog učenika iz Poljske,  “Srećan sam što sam ovde i ponovo bih došao. Ovde se ne osećam kao stranac”. Na to je jedna učenica iz Španije dodala : “Dolazak u Srbiju je velika promena za mene. Ja ne znam sta je ovde lepše – zemlja ili ovi predivni ljudi!”

Mi smo ponosni sto je naša škola potvrdila činjenicu da je Erasmus + program jedan od najuspešnijih programa Evropske unije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *