Saša Nikolić, SZP: Škole i ministarstvo da preuzmu odgovornost za bezbednost dece

Bujanovac, 26. decembar 2019. – Kako bi se sprečila otmica dece, kao što je slučaj sa devojčicom iz okoline Niša koja je nestala prošlog petka, Sindikat zaposlenih policije od resornog ministarstva, osnovnih i srednih škola traži da preuzmu obavezu bezbednosti dece, prenosi za Bujanovačke Saša Nikolić, potpredsednik sindikata .

-Od njih, kao i od samih razrednih starešina ili nastavnika koji održava prvi čas, tražimo da upiše učenike koji su odsutni i o tome obavesti pretpostavljene, da se odmah kontaktiraju roditelji odsutnih đaka i proveri da li je dete ostalo kod kuće ili je krenulo u školu, pojašnjava Nikolić, penzionisani radnik Policijske stanice Bujanovac.

Ovo je, dodaje on, preventiva u slučajevima otmice a istovremeno i način da nadležni organi na vreme reaguju po prijavi.

-Apelujemo na sve direktore škola da formiraju tim koji će pratiti da li dolaze u školu, da na svaki nedolazak alarmiraju roditelje, a da razredni starešina obavesti roditelja da dete nije došlo u školu, da to bude usvojeno na sednicama saveta roditelja kao i ostalim odborima škola, kaže Nikolić i dodaje da po školama treba izlepiti flajere sa uputstvom za decu kako da reaguju u slučaju otmice.

Prema njegovim rečima, bezbednost dece u velikoj meri se svodi na na savest roditelja i nadležnih u školama, a formiranje ovakvih timova imalo bi veliki značaj za po dečiju bezbednost.

Srbiju od prošlog petka potresa nestanak Monike Karimanović iz okoline Niša, za koju policija trenutno traga u okolini Knjaževca verujući da ju je oteo Ninoslav Jovanović – „Malčanski berberin“, koji je od 2006- 2018. služio zatvorsku kaznu zbog seksualnih delikata.

Policijski zvaničnici su u sredu uveče izjavili kako, prema dokazima koje poseduju, veruju da je Monika živa.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *