Istraživanje: Kosovo nije prioritet građana Srbije, samo 5 odsto za razmenu teritorija

Bujanovac, Beograd, Priština, 3. januar 2020.- Veliko novogodišnje istraživanje Blica i agencije Faktor plus je pokazalo da je građanima Srbije najveći problem sa kojima se suočavaju u ovom trenutku životni standard i nezaposlenost, a slede korupcija i kriminal i Kosovo, prenosi Kosovo – online.

Na pitanje „šta su najznačajniji problemi u Srbiji“, uz mogućnost da se zaokruži više odgovora, 30 odsto ispitanika je zaokružilo rešenje kosovskog čvora i stanje u pravosuđu.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić kaže za Blic da je Kosovo manji broj stavilo među prioritete, kao i da to ima veze s tim što poslednjih meseci nema dijaloga između Beograda i Prištine.

„Kosovo je u malom zapećku, a od političara zavisi i kako će se kotirati u istraživanju“, ističe Pejić.

Na pitanje da li misle da će Beograd i Priština da potpišu pravno obavezujući sporazum 56 odsto ispitanika izjasnilo se negativno, 23 pozitivno, dok 21 procenat ne zna.

Na upit kada će sporazum biti potpisan 37 odsto je reklo u roku od pet godina, 24 odsto u roku od dve godine, dok je 12 procenata reklo da ne zna.

Čak 40 odsto smatra da je “zamrznuti konflikt” u ovom trenutku najbolje rešenje, 24 misli da je to sporazum koji bi podrazumevao podelu, 12 misli da je to “zamrznuti mir”, sedam odsto da je rešenje u sporazumu koji podrazumeva priznanje Kosova, a pet razmenu teritorija. Da ne zna reklo je 12 odsto ispitanika.

“Rezultati su slični kao i pre, s tim da smo uveli termin ‘zamrznuti mir’ što je solidno prihvaćeno. To je neka trenutna situacija, mirna, ali zamrznuta. Videćemo ubuduće kako će se stvar odvijati”, kaže Pejić.

Polovina učesnika u istraživanju smatra, da se kosovski problem može rešiti bez upotrebe sile, 22 odsto misli da ne može, a 28 ne zna ili nema stav.

Kada je reč o evropskoj perspektivi, da li bi Srbija trebalo da bude član EU, 36 odsto građana misli da Srbija neće ući u EU nikada, 30 odsto kaže posle 2030, dok 15 odsto ne zna.

“Evropski put ima više negativnih nego ranije, ta priča se odužila, baš kao i Kosovo i oseća se zamor. Pri tom, EU ima dosta i svojih problema”, kaže Pejić.

U koga od svetskih lidera imate poverenje, čak 54 odsto je reklo da je to Vladimir Putin. 32 odsto veruje Si Dinpingu, 24 odsto Trampu, 18 Angeli Merkel, a 10 Borisu Džonsonu.

Kada je reč o događajima koji su obeležili godinu, građani u najvećem broju kažu da je to otvaranje novih puteva i fabrika, zatim poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, sporni zakon o veroispovesti u Crnoj Gori, različite afere, kao i nekoliko sportskih uspeha.

Na pitanje “šta želite sebi u 2020.”  60 odsto građana navelo je veća primanja, 40 odsto želi da ide na letovanje, 27 da kupi automobile, 18 da se zaljubi, 16 prinovu u porodici.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *