Skandal u OŠ „Branko Radičević“: Učenika ispred učionice pretukli bivši đaci škole

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 21. januar 2020. U holu Osnovne škole „Branko Radičević“ u Bujanovcu u ponedeljak popodne dve osobe su ispred učionice napale učenika osmog razreda J.P. (2005) iz Rakovca zadavši mu dva udarca u glavu nakon čega su pobegli.

U Policijskoj upravi Vranje nam je potvrđeno da je do napada došlo u holu škole.

Prema nalazu koji je potpisao lekar specijalista Doma zdravlja Bujanovac, dečak je zadobio povredu na donjoj usni sa obilnim krvarenjem, u toku noći je više puta povraćao, preporučena mu je psihoterapija usled psihičke napetosti, a upućen je i na pregled kod neurologa.

Kako nezvanično saznajemo, napadači su nekadašnji učenici škole, poznati po problematičnom ponašanju.

Otac napadnutog đaka rekao je u utorak za Bujanovačke da ga niko iz škole nije obavestio o incidentu, već je za napad čuo od sina tek uveče  kad se vratio iz škole, nakon čega ga je odmah odveo kod lekara. 

Kako su napadači nesmetano ušli na glavni ulaz škole, odšetali do učionice i tokom malog odmora napali njegovog sina, gde su u tom trenutku bili školski policajac, dežurni nastavnici i pomoćno osoblje da zaštite dete i zašto mu se niko iz škole nije javio ni sutradan, pitanja su koja vidno uznemiren i razočaran postavlja otac dečaka.

-Ne mogu da verujem šta je moj sin i porodica doživela. Pošalješ dete u školu i strepiš u kakvom stanju će da ti se vrati. Napala su ga dvojica starijih, a još dvojica su čekala ispred ulaza. Ne smem ni da pomislim šta bi se desilo da su ga izvukli napolje, što im je i bio cilj. Srećom, u nekom trenutku se pojavio jedan od nastavnika koji ga je nekako odbranio – priča otac, koji zbog prirode posla želi da ostane anoniman.

Najstrašnije od svega, po njegovim rečima, je to što se napad desio posle prvog časa, a dete je ostalo u školi do kraja nastave kao da se ništa nije desilo.

-Školski policajac, koji se, takođe, pojavio posle nekog vremena, uzeo je izjavu od deteta bez prisustva roditelja, izvršio uviđaj i obavestio tužioca, nakon čega su mog sina od nepunih 15 godina tako povređenog zadržali na nastavi. Niko da nam javi, da nas obavesti, kao da to nije ništa, možda nije za njih, ali zamislite kako je nama bilo kad smo ga videli takvog kući. To je sramota za sve u školi – kaže otac.

On je najavio da će o napadu  i postupcima zaposlenih u školi, od domara preko razrednog starešine do direktora, obavestiti sve nadležne institucije, počevši od Školske uprave do Ministarstva prosvete, ne isključujući mogućnost da protiv svih navedenih pokrene postupak na sudu.

Mogući razlog za napad, po priči dečaka, mogli bi da budu njegovi komentari o jednom od napadača.

Direktor škole Nenad Tasić nije mogao da objasni Bujanovačkim zašto niko iz škole ni dan posle incidenta nije razgovarao sa roditeljima, rekavši da će ih „pozvati odmah sada“, nakon čega nas je obavestio da se čuo sa ocem dečaka i da je zakazan sastanak u školi, kojem će prisustvovati i školski policajac i pedagoška služba.                                                                                       

Direktora smo pitali i kako su napadači neometano ušli na glavni ulaz škole, odnosno zašto neko od pomoćnih radnika, dežurnih nastavnika ili školski policajac nisu sprečili ulazak i sve što je usledilo.

-Tog momenta nisu bili tu. Ispitaćemo sve okolnosti i preduzeti odgovarajuće mere. Po informacijama koje ja imam, drugi čas je već bio počeo, što objašnjava zbog čega dežurni nastavnik nije bio u holu. Što se tiče ulaska, naravno da ne može svako da uđe, čak se i zaključavaju vrata, ali sada nije bilo tako – kaže Tasić.

Po njegovim rečima, incidentom će se pozabaviti školski Tim za prevenciju diskriminacije, nasilje, zlostavljanja i zanemarivanja.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *